Cumartesi Yedi portakal, bir festival

Yedi portakal, bir festival

28.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yedi portakal, bir festival

Yedi portakal, bir festival



Türkiye’nin en eski ulusal film festivali Antalya Altın Portakal, bu yıl biraz "tenha" kaldı. 1-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 39’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’na sadece yedi film katılabiliyor. Türk sinemasının diğer yeni yapımları henüz tamamlanmadı. Ancak festivale katılan yedi filmden dördünün yönetmenlerinin ilk denemeleri olması yarışmayı ilginç kılıyor.
"Sarı Günler" ile Ravin Asaf, "Martılar Açken" ile Bülent Pelit, "Sır Çocukları" ile Ümit Can Güven ve Aydın Sayman, "Yeşil Işık" ile Faruk Aksoy festivalin "çiçeği burnunda" yönetmenleri. Diğer yarışma filmleri Danimarkalı yönetmen Elisabeth Rygard’ın "Gönlümdeki Köşk Olmasa", Osman Sınav’ın "Deliyürek" ve Nuri Bilge Ceylan’ın "Uzak"ı.
Montreal’den Özel Jüri Büyük Ödülü ile dönen "Hiçbiryerde"nin Antalya prömiyeri dahil birçok özel gösterim ve yan etkinlikle desteklenen festivaldeki yeni filmler tüm sektörün merak konusu.

Sır Çocukları
Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde git gide daha vahim hale gelen sokak çocukları sorunu "Sır Çocukları" adlı filmle beyazperdeye yansıyor. Milliyet Sanat’ın yetmişli yıllardaki film eleştirmenlerinden Aydın Sayman ve Ümit Cin Güven’in birlikte çevirdiği filmin kadrosunda Nur Sürer, Memet Ali Alabora, Muammer Ketencoğlu, Pelin Batu, Beyaz gibi ünlüler de rol aldı.

Deliyürek
Osman Sınav’ın popüler televizyon dizisini sinema filmi haline getirdiği "Deliyürek" de Antalya’da yarışıyor. Güneydoğu Anadolu’daki politik kaosun nedenlerini kimliği muğlak bir "efe"nin serüvenleri aracılığıyla açıklamaya çalışan filmde Kenan İmirzalıoğlu, Melda Bekcan, Oktay Kaynarca ve Selçuk Yöntem başrolleri üstleniyor.

Gönlümdeki Köşk Olmasa
Almanya’da yaşayan saz sanatçısı Yüksel Işık’ın yazdığı, Elisabeth Rygard’ın yönettiği "Gönlümdeki Köşk Olmasa" bir Türkiye, Danimarka ve İzlanda ortak yapımı. Işık’ın yaşamını ve onu çok etkileyen Aşık Veysel ile tanışmasını konu alan film, Anadolu’dan Avrupa’ya göç temasını da işliyor.

Uzak
İki filmiyle sinemamızın en önemli yönetmenlerinden biri haline gelen Nuri Bilge Ceylan’ın üçüncü filmi "Uzak" kuşkusuz en çok merak edilen film. Bu kez farklı bir mekanda, büyük kentte çekim yapan Ceylan, ideallerindeki hayatın peşinde iki karakterin mekanla birebir ilintili ama ters yöndeki ilişkilerini anlatıyor "Uzaköta.
Veronica Divendal (KULSAN VAKFI), Murat Özer (SİYAD), Suavi Saygan (MESAM), Prof. Dr. Sezen Ünlü (Anadolu Üni.), Ekrem Bora (SODER),
Füsun Demirel (ÇASOD), Hüseyin Kuzu (SineSen), Şerafettin Gür (SESAM), Mehmet Dinler (FilmYön) ve Erdoğan Tokatlı’dan (FilmYön) oluşan jüriye bu yıl değerlendirme için bol bol zaman kalacak!

Sarı Günler
Kuzey Iraklı yönetmen Raven Asaf, "Sarı Günleröde Halepçe katliamını çocukların gözüyle anlatmaya çalıştı. Filmde başrolleri Kuzey Iraklı çocuklar üstleniyor. Bir Alman araştırmacının da yaşadığı Gençyürek köyündeki olaylar,
12 yaşındaki Şeytan Paşa ve çetesinin gerillalara katılmasını ve bunun ardından gelişen olayları konu alıyor.

Martılar Açken
Yeşilçam geleneğinden yapımcı Hidayet Pelit’in oğlu Bülent Pelit, ünlü oyuncu Meral Oğuz’un düşkün bir pavyon kadınını canlandırdığı "Martılar Açken" adlı ilk filmiyle Antalya’da. Film, İstanbul’da fuhuş ve uyuşturucu sektöründen bir avuç "kaybeden"in define arama sevdasını ve bu uğurda işledikleri suçları anlatıyor.

Yeşil Işık
Altın Portakallı "Güle Güle"nin yapımcısı Faruk Aksoy, bu yıl da yönetmen olarak ödül peşinde. Geçen sezon piyasaya çıkan ve başrol oyuncuları Kenan Işık ve Hülya Avşar dolayısıyla iddialı olan "Yeşil Işık" mistik öğeler ve mizah da içeren bir aşk öyküsü anlatıyor.