Geri Dön

Yemekleri lezzetli, personeli ilgili

Kapalıçarşı'daki Havuzlu Lokanta'da değişik yemeklerden ısmarladık. Tatlarına baktık. Pek hoşumuza gitti

Eskiden derici dükkanlarına girildiğinde deri kokardı. Şimdilerde deri terbiyesindeki ilerleme nedeniyle deri kokusu azalmış. İthal derilerde ise koku hiç yok. Bizim dericiler yabancı markalı kadın ve erkek çantalarının benzerini başarıyla yapmakla ünlenmiş.İthal eşya satan mağazalarda ünlü markaları taşıyan kadın çantalarının fiyatı avro ile 1000-2 bin avro arasında dolaşıyor. Bizim derici ustalarımız gerçeğinden ayırt edilmesi güç şekilde bu çantaların benzerini yapıyorlarmış. Bu çantalar da Kapalıçarşıda 100-200 avrodan satılıyormuş... "Yapılıyormuş, satılıyormuş" diye anlatıyorum... Bizim gittiğimiz dükkanlarda bunlar yoktu. Marka avukatlarıyla başlarının derde girmesini istemeyenler, taklit çanta üretimini ve satışını bırakmış. Bir yakınımıza hediye almak için karımla ve bir dostumuzla Kapalıçarşı'ya gittik. Dostumuz Kapalıçarşı'yı bildiği için, çarşı içinde belli dükkanlara uğradık. Şimdilerde deri eşya moda olduğu için Kapalıçarşı'daki dericiler çok iş yapıyormuş. Dolaşmaktan ayaklarımıza kara sular inince hanımlar "Haydi bizi Havuzlu Lokanta'ya götür" dediler. Dostumuz Havuzlu Lokanta'nın yerini biliyormuş. Ben ilk defa gidiyordum.Lokanta Fesçiler Sokağı'ndaki Halk Bankası'nın hemen arkasında. Geniş salonları, yüksek kubbeli tavanıyla insanı etkiliyor.Kapıdan girince hemen karşıda yemeklerin dizildiği tezgah var. Camın arkasına günün salçalı tencere yemekleri, zeytinyağlıları, çorbaları dizilmiş... Görüntü insanın iştahını kabartıyor.Tezgahın arkasında bembeyaz giysileri ve külahlarıyla aşçılar yemekleri anlatmakla ve övmekle meşgul.Bu tür lokantaların özelliği kapıdan girer girmez servis personelinin ilgisi oluyor. Sonradan salon şefi olduğunu öğrendiğimiz Metin Sönmez "buyur etti"... "Şu masayı mı isterseniz, bu masayı mı isterseniz? İsterseniz sizi şööyyle camın önüne alalım da yoldan gelen geçeni seyredersiniz" diyerek güler yüzle bizi bir masaya oturttu.Bu karşılama şekli yok mu? Lokantaya gidenin yemeğini yiyerek, yemeği değerlendirmeden gönlünü almaya yetiyor. İştah kabartan tezgah Havuzlu Lokanta 1960 yılından beri Kapalıçarşı'daymış. Beş yıldır lokantayı Burhan Sarışen işletiyormuş. Aşçıbaşı Ordulu Osman Kıraç, dönerci ustası Kosova Et Lokantası'nda yetişen Mustafa Sezer imiş. Havuzlu Lokanta her gün 12.00 ile 17.30 arasında açık.Çorbalar 3 YTL. Sebze yemekleri patlıcan musakka, bamya, kereviz, kapuska, nohut, fasulye 5-7 YTL. Et yemekleri beğendili kebap, et sote, sebzeli kebap, kuzu kapama, haşlama, İzmir köftesi 7-8 YTL. Izgaralar 9 YTL. İskender kebabı 10 YTL. Çoban salata 3 YTL. Tatlılar revani, kemalpaşa tatlısı, kabak tatlısı 8 YTL. Kahve 2, çay 1 YTL.Biz değişik yemeklerden ısmarladık. Tatlarına baktık. Pek hoşumuza gitti. Etrafımızda çok sayıda yabancı yemek yiyordu. Genç servis personelinin yabancılarla sohbeti dikkatimizi çekti. Sadece sipariş almıyor, yemekler ve de Kapalıçarşı hakkında soruları cevaplıyorlardı.Yabancılarla konuşanlardan birini çağırdım. Fatsalı Ömer Yılmaz imiş. İngilizce öğrenmek için kursa gitmiş. "Ben ikinci dili öğrenmeye çalışıyorum ama arkadaşım Eyüp Başer dört-beş dilde müşteriyle sohbet eder" dedi. Eyüp Başer'le de tanıştık. Diyarbakırlı. Çocukken lokantalarda çalışmaya başlamış. "Yabancı dile merakım var. Yabancı dil bilmeyene buralarda artık iş yok" diyor.Zaman ayırınız. Çoluk çocuk Kapalıçarşı'da dolaşınız. İlla bir şey almak zorunda değilsiniz. Yorulunca Havuzlu Lokanta'da bir şeyler yersiniz. Veya sadece çay içersiniz.Kapalıçarşı'da daha başka lokantalar ve kahveler de var. Huzur, Köşk, Özlem, Pınar lokantaları. Fes Kahve, Şark Kahve, Ay,Sultan, Colheti yemek yenilecek, oturup çay-kahve içilecek yerler. Lokantanın yabancı müşterileri de var

18 Ocak 2020 Magazin Haberleri Bülteniİşte magazin dünyasında öne çıkan gelişmeler...

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber