Cumartesi Yerel güzeldir

Yerel güzeldir

20.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küçük oteller, şahane günbatımı, adanın her tarafını saran sahiller. Bozcaada’nın deniz ve güneşini unutturacak tek şey yerel lezzetleri belki de... Bu hafta bunlardan ikisinin tariflerini sizinle paylaşıyorum

Yerel güzeldir

Eylül kokulu denizi, sahilleri, bağları ile dingin bir ada; Bozcaada. Küçük oteller, şahane bir günbatımı, hiç görülmemiş renkler, cana yakın ada halkı...

Üç gün süren bir lezzet harmonisi
Bu harika adanın taşı toprağı da çok verimli. Halkı bu değerlere sahip çıkmak adına gastronomik alanda birbirine destek veriyor. BOZTİD (Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği) tarafından düzenlenen ve Dude Table’ın “Yerel Güzeldir” sloganıyla hayata geçen bir proje “Uluslararası Bozcada Yerel Lezzet Festivali”. Üç gün süren bir lezzet harmonisi...
Festivalde farklı lezzetlerle tanıştım. Mantısı, kalamarı, ahtapotu dışında bir de oğlak ve tavşan yahnisinden bahsediliyor ama benim için başrolde Itır Otlu Zeytinli Kuzu Tandır vardı. Bu yemeği keyifle yaparak konuklara ikram ettikten sonra uğradığım restoranlardaki “Yerel Lezzetler” adlı özel menüleri inceledim.
Tüm gün lezzet dolu muhabbetlere dalıp sabah uyandığımda, mis gibi kokan pişi ile neden kahvaltının mutlulukla alakası olduğunu bir kez daha anladım. Pişinin ardından, Habbele koyunda adanın en meşhurlarından olan üzümlü tartın da tadına bakma fırsatı yakaladım.
#yerelguzeldir hashtag’inden bu keyif dolu festivalden geriye kalanları takip edebilirsiniz. Ben de sizinle Bozcaada’nın iki yerel tarifini paylaşıyorum bu hafta.

Haberin Devamı

Mafiş

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 2 adet yumurta
l 1/2 çay bardağı sıvı yağ
l 2 çay bardağı su
l 1 yemek kaşığı sirke
l 1/2 çay kaşığı karbonat
l Aldığı kadar un
Şerbet için
l 4 bardak toz şeker
l 5 bardak su
l 4-5 damla limon suyu
Süsleme için
l Tarçın
l Hindistan cevizi

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Bu sırada şerbet için tüm malzemeleri kaynatın. Ateşten alarak ılık hale gelene kadar bekletin. Hamuru 6 parçaya bölün. Her parçasını oklava ile tabak büyüklüğünde açın. Aralarına sıvı yağ sürüp üst üste koyduktan sonra, tekrar oklava ile açın. Arzu ettiğiniz şekli verin ve kızgın yağda kızartın. Kızaranları ılık şerbetin içine batırıp çıkarın. Üzerine tarçın ve Hindistan cevizi döküp servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sahan mantı

MALZEMELER (4 kişilik)
l 1 adet yumurta l 1 tutam tuz
l 1 su bardağı su l Aldığı kadar un
İçi için
l 500 gr. kıyma l 1 adet kuru soğan l Tuz ve Karabiber

Hazırlanışı
Malzemeleri kulak memesi kıvamında yoğurup oklava ile böreklik hamurdan biraz kalın olacak şekilde açın. Sonra ortadan ikiye bölün, uzun tarafına karıştırdığınız iç malzemenizden yayıp aynı tarafından başlayarak sarın. Rulo haline gelen yufkayı baklava şeklinde parçalara bölüp yağlı tepsiye hamur tarafı üstte kalacak şekilde yerleştirin.
200 C fırında pişirip, üzerine yoğurt
ve tereyağlı sos ile servis edin.

Peroni shandy

Ferahlatıcı ve tatlımsı, genellikle kadınların tercih ettiği, biraya alternatif bir kokteyl

MALZEMELER
l Peroni bira 15 cl
l Niğde gazozu 15 cl

Hazırlanışı
33 cl’lik soğutulmuş bir bira bardağına önce bira konulur. Üzerine Niğde gazozu doldurulup bir dilim limonla servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Çok ferahlatıcı ve içimi kolay bu kokteylimizle benim tercihim 4 peynirli bir pizza olacaktır.