Cumartesi Yerel malzemelerle Avrupai lezzetler

Yerel malzemelerle Avrupai lezzetler

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta meslektaşım Rafet İnce’den iki tarif veriyorum: Kızılcık tarhanasıyla kaplanmış Edirne ciğeri ve popcornla kaplanmış tavuk dolması...

Yerel malzemelerle Avrupai lezzetler

Dost gibisi yoktur, aile yarısıdır. Bu haftaki konuğum da benim için öyle: Sevgili Rafet İnce... Kendisinin en sevdiğim özelliği her zaman cıvıl cıvıl olması. Hem esprilidir hem de mutfakta inanılmaz disiplinlidir.
24 TV’deki “Şeflerin Mutfağı” adlı programımın ilk konuğuydu Rafet. Wyndham Grand Kalamış Marina otelinde, şefliğini yaptığı Ouzo Roof Restaurant’da ağırladı beni.

Türk mutfağına modern bir yorum katıyor
Aslında çok gelenekselci olan Rafet, Türk mutfağına modern yorumlar katarak gelenleri şaşırtmayı seviyor. Tazelikten ve mevsimsellikten ödün vermiyor. Mutlaka yerel malzemeleri kullanıyor. Alaçatı pazarından otlar, Hatay’dan kırma erik zeytini Şirince’den damla sakızı gibi. Ouzo Roof Restaurant ve Rafet ustamın yemekleri “Turkish techno cuisine” olarak nitelendiriliyor, yani Türk damak tadına uygun ancak sunum olarak daha Avrupai bir tavrı var.
Size bu hafta, Rafet’in ellerinden çıkan iki tarif veriyorum. Biri kızılcık tarhanasıyla kaplanmış Edirne ciğeri, diğeri ise popcorn’la, yani patlamış mısırla kaplanmış tavuk dolması. Dostumun ellerine sağlık!

Haberin Devamı

Kızılcık tarhanasıyla kaplanmış Edirne ciğeri

MALZEMELER
(1 kişilik)
l 1 tabak
Edirne ciğeri
l 1 bazlama
l 2 patates
l 1 kase kızılcık tarhanası veya mısır unu
l 1 yemek kaşığı zeytinyağı
l 2 su bardağı ayçiçek yağı l Tuz

Hazırlanışı
İnce ince doğranmış ciğerleri 15 dakika dondurun. Bazlama ekmeğini ortadan ikiye bölüp fırında ısıtın. Ciğerleri tarhanaya bulayıp kızgın yağda pişirin. Patatesleri jülyen doğrayın ve ayçiçek yağı ile tavada kızartın. Bazlamayı kızarınca fırından alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Ekmeğin üzerine ciğerleri, onun üzerine de patatesleri koyun. Yanında istediğiniz bir salatayla servis edin.

Popcorn ile kaplanmış tavuk dolması

MALZEMELER
(1 kişilik)
l 1 kase
çekilmiş patlamış mısır tozu
l 1 dal fesleğen
l 8 arpacık soğan
l 1 dal biberiye
l 1 dal maydanoz
l 1 kemiksiz
tavuk budu
l 100 gr tavuk kıyması
l 7 kiraz domates
l 4-5 dal
taze soğan
l Tereyağı
l 200 gr tarla patatesi
l 2 su bardağı pancar suyu
l Kızartmak için ayçiçek yağı

Haberin Devamı

Hazırlanışı
l Derili ve kemiksiz tavuk budunu yıkayın. Derisine biberiye sıkıştırın. Tavuk kıymasını üzerine koyun ve bastırın. Üzerine tereyağını parça parça atın. Budu rulo haline getirin ve streç filme sarın. Önceden ısıtılmış
180 derecedeki fırında pişirin.
l Tarla patateslerini yıkayıp elma dilimi şeklinde doğrayın. Ayçiçek yağını tencerede kızdırıp patatesleri kızartın. Kiraz domatesleri ortadan ikiye bölüp patateslerin kızardığı tavaya koyun.
Bu sırada taze soğanı, maydanoz ve fesleğenleri doğrayın. Arpacık soğanları ikiye kesip pancar suyunda bekletin.
l Tavukları fırından çıkartıp üzerine patlamış mısır tozunu koyun. Tavuk dolmasını hazırladığınız garnitürlerle servis edin.

Brendy Alexander

Kremalı yapısıyla doygun bir tada sahip olan bir kokteyl

MALZEMELER
l 4 cl ABK6
VSOP konyak
l 3 cl Creme de
Cacao likörü
l 2 cl çiğ krema

Hazırlanışı
Tüm malzeme şeykırda
karıştırılır, buzla soğutulduktan sonra bardağa süzülerek servis edilir.

Yanında
ne yemeli?
Bu kokteylin yanında yemek olarak benim tercihim kremalı ve sebzeli papardelle olacak.

Yazarlar