Cumartesi ‘Yeşil’ hiç bu kadar moda olmamıştı

‘Yeşil’ hiç bu kadar moda olmamıştı

08.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı direnişi pek çok kişiye çevreyi korumanın önemini ve doğayı ne kadar çok sevdiğimizi yeniden hatırlattı.

‘Yeşil’ hiç bu kadar moda olmamıştı

Tabii bu süreç boyunca “doğal olarak” kimsenin modaya ve şıklığa kafa yoracak hali yoktu. Hem bu direnişin düşündürdükleri hem de geçtiğimiz hafta kutlanan Dünya Çevre Günü, moda dünyasında yerküreyi korumak için neler yapılabileceğini gözden geçirmek için iyi bir fırsat oldu aslında. “Çevreci, sürdürülebilir, organik” gibi kelimeler bu sektörde de gitgide daha sık telaffuz edilirken pek çok ünlü marka da dönemsel kampanyalarıyla yeşili korumaya davet ediyor modaseverleri. Tabii Greenpeace’in geçtiğimiz aylarda açıkladığı ve pek çok markayı ürünlerinde zararlı kimyasal kullanmakla suçladığı raporu da unutmamak gerekir. Dünyanın en büyük hazır giyim devlerinden Zara, 2020’ye kadar tedarik zincirinden ve ürünlerinden zehirli kimyasalları çıkarmaya söz verdi örneğin. Yapılacak elbette çok şey var ama bu vesileyle bazı markaların ve ünlülerin daha iyi bir çevre için attığı adımları ve gelişmeleri toparlayalım dedik.

Haberin Devamı

H&M

Eski giysileri ver, hediye çekini al
Hızlı tüketimin moda dünyasındaki temsilcisi H&M çevre duyarlılığını uzun süredir gösteriyor. Markanın 2020 hedefleri arasında zehirli kimyasal kullanımını sıfıra indirmek, pamuğun tamamını geri dönüştürülen materyallerden elde etmek ve mağazalarında kullanılan elektriği yüzde 20 oranında azaltmak da var. Dünya genelinde başlattıkları ürün toplama kampanyası ise çevre konusunda atılan en güzel adımlardan. H&M’e bir torba eski kıyafet götürseniz, karşılığında
5 liralık hediye çeki kazanıyorsunuz. Üstelik torbadaki ürünlerin H&M etiketi taşıması da gerekmiyor. Geri dönüştürebilecekler herhangi bir materyali vermeniz yeterli. Dünyanın en büyük geri dönüşüm şirketi olan İsviçre merkezli I:Collect’e gönderilen parçalar, onlar aracılığıyla doğaya tekrar kazandırılıyor. Bu sezon markanın doğa dostu Conscious koleksiyonunun yüzü ise Fransız aktris ve şarkıcı Vanessa Paradis oldu. Koleksiyon tamamen geri dönüşümlü malzemelerden hazırlanmış.

Haberin Devamı

Yağmur ormanlarını koruyor
Sıkı bir aktivist olan İngiliz model ve oyuncu Lily Cole, tasarladığı aksesuar koleksiyonuyla son günlerde çevreci modanın gündeminde. Amazon kauçuğu ile hazırlanan yüzük ve küpeler bu hafta stylistpick.com’da satışa çıktı. Amaç, hem materyalin hem de projenin sürdürülebilir olması ve yağmur ormanlarının korunmasına katkıda bulunmak.

‘Yeşil’ hiç bu kadar moda olmamıştı

‘Yeşil’ hiç bu kadar moda olmamıştı

Levi’s

Şişeden jean çıktı
Giydiğiniz jean pantolonun çöpe atılan pet şişelerden yapıldığını düşünebilir miydiniz? Özellikle moda dünyasında daha az su tüketimini teşvik eden çalışmalara öncülük eden marka geri dönüşüm konusunu da atlamadı. Marka, pet içecek şişelerini ve özellikle fast food sektöründe çok kullanılan plastik tepsileri materyal olarak kullanmaya başladı. Parçalanan tepsi ve şişeler tasnif edilip polyester ipliğine dönüştürülüyor, bu iplik daha sonra pamukla harmanlanıyor ve verimli bir malzeme haline geliyor. Markanın WasteLess koleksiyonu için bugüne kadar yaklaşık
4 milyon pet şişe dönüştürülmüş.

LILY COLE

Lily Cole, Amazon kauçuğu ile hazırlanan takılardan oluşan koleksiyonuyla yağmur ormanlarının korunmasına katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Stella McCartney

Deri kullanmıyor
Paul McCartney’nin kızı olan tasarımcı, deri kullanmama stratejisiyle pek çok hayran kazandı. Tasarımcı, Adidas’a tasarladığı koleksiyonda kumaşları boyamak için su gerektirmeyen DryDye teknolojisini kullanmıştı. McCartney birkaç sezondur ayakkabılarını da biyoçözünür malzemelerden yapıyor. Bu nesnelerin en büyük özelliği, gerektiğinde tekrar doğal elementlerine ayrışabiliyor olmaları.

Giyinirken çevreyi nasıl koruruz?
* Yıllarca aynı şeyi giymek her zaman mümkün değil belki ama bir kıyafeti ne kadar uzun süre giyerseniz doğanın korunmasına o kadar katkıda bulunursunuz.
* İkinci el kıyafetler de yeşili korumanın bir parçası. Üstelik vintage’ın modası geçecek gibi görünmüyor.
* Enerji tasarrufu için giysilerinizi 30 derecede yıkayın. Çevreci deterjanlar kullanın.
* Kurutma makinesi ve ütüyü olabildiğince az kullanın.
* Alışverişte kanvas gibi malzemelerden torbalar kullanın, ne kadar az plastik kullanırsak o kadar iyi.

Yazarlar