Cumartesi Yüz yogası için 3 adım

Yüz yogası için 3 adım

15.05.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:

Yüz yogası, evde yapabileceğimiz en verimli aktivitelerden biri. Yüzünüzün daha aydınlık ve dinç görünmesi için haftada birkaç gün en fazla 30 dakika ayırmaya ne dersiniz?

Yüz yogası için 3 adım

 

Özlem Ülkü / ozlem.ulku@milliyet.com.tr - Cildinizin kuruduğunu ve sıkılığını kaybettiğini mi hissediyorsunuz? Güldüğünüzde görünen çizgiler rahatsız mı ediyor? Belki de yüz egzersizleri için biraz zaman ayırma vakti gelmiştir, ne dersiniz? Evde daha çok vakit geçirdiğimiz şu günlerde hem kolay hem de pratik bir egzersiz olan yüz yogasıyla ilgili merak edilenleri, temel noktaları yoga ve yüz yogası eğitmeni Aslı Bozkurt’a sorduk.

Haberin Devamı

Yoğa eğitmenliği sırasında öğrencilerinin yüz anatomilerine yardımcı olup, ‘daha sıkı, dana dinamik ve canlı suratlar’ için yüz yogasına ağırlık veren Aslı Bozkurt, çoğunlukla gıdı-yanak sarkması, göz kapağı düşüklüğü ve göz altı torbalarından şikayetçi olunduğunu söylüyor: “Sarkmaların yanı sıra göz altı torbaları, alın kırışıklıkları, nazolabial derinleşme ve daha birçok sorundan muzdaribiz ancak son zamanlarda çok uzun saatler bilgisayar ve telefon kullandığımız için göz altı morlukları, göz altı çökmeleri ve morluklar en çok şikayet edilen bölgeler oldu.  Bu açıdan mecbur işlerimiz haricinde daha az ekrana bakmak ve akşam 21.00 den sonra mavi ekranlardan tamamen uzaklaşmak gerektiğini söylüyorum. Gözlerimizi çok ovuşturmamak ve göz kenarlarını kırıştıran göz kısma mimiği kullanıyorsak aza indirgemek gibi gün içi yeni davranış alışkanlıkları da kazanmalıyız.”

Haberin Devamı

Yüz yogasına başlamak için ilk üç adımı, “Bir makyaj masa aynasıyla çalışmak. Bir kez de olsa bir eğitmen eşliğinde temel egzersizleri kavramak. Beklentiyi gerçekçi hedeflerde tutup istikrarla ve keyif alarak ilerlemek” olarak söyleyen Bozkurt,  faydalarını ise şöyle anlatıyor: “Dinamik ve canlı-parlak bir yüz, doğal şekilde toparlanmış bir yüz ovali, yüzdeki stresin ve blokajların en aza inmesi, sinir sistemini gevşetici bir teknik, öz bakım sayesinde fiziksel ve ruhsal özgüveni artırmak.”

 “Düzenli egzersizle üç ayda fark edilir”

Yüz yogasının haftada 3 ile 6 gün arasında yapılması gerektiğini söylüyor eğitmen Bozkurt. Burada da dikkat etmemiz gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Haftada 1 gün mutlaka yüz kaslarını dinlendirmeliyiz. Günlük yüz rutini zaman aralığınız 10-30 dk aralığında olması yeterli. Fitness salonunda saatlerce spor yapıp kasları nasıl ki yormamamız gerekiyorsa bedenin hassas bölgesi olan yüze de sistemli ve doğru egzersizleri yeterli zaman diliminde sunmalıyız. Genellikle 1-1.5 ayda sıkılaşma, 3 ayın sonunda da arkadaşlarınızın farkedebileceği bir sıkılığa kavuşabiliyorsunuz. Tabii bu tamamen düzenli ve bırakmadan egzersiz yapmanızla şekillenen bir sonuç.”

Haberin Devamı

“Yüz yogasına erkeklerin de ilgisi artıyor”

Yoga atölyelerini pandemiyle birlikte online ortama taşıyan Bozkurt, Instagram’da  yuzyogasi_ogreniyoruz hesabından  eğitimlere devam ediyor. Sürecin hem yogaya hem de yüz yogasına ilgiyi artırdığını söylüyor:  “Yüz yogası kadınların gözdesi oldu diyebiliriz. Üstelik bir kez derste temelleri öğrenip sonrasında evde tek başınıza egzersizleri çok fazla araç gereç gerekmeden yapabiliyorsunuz. 35-48 yaş aralığında daha çok katılımcı oluyor. Bu yaşlar yüzde sarkmaların belirginleşmeye başladığı zaman aralığı. Erkeklerin de ilgisinin arttığını söylemek gerek. Müzisyen, oyuncu ve gösteri sanatları ile uğraşan erkek öğrencilerim var. Nitekim görsellik sadece biz kadınlar için önemli değil.”

Temel yüz yogası egzersizleri

Alın egzersizi:

Bir elin avuç içini alnına düzgün bir şekilde yerleştir ve sıkı bir şekilde sabitle.

Küçük parmak kaşının üzerini kapatacak şekilde ve parmaklar kapalı.

Gözlerini aktif bir şekilde kocaman aç (şaşkın bir ifadeye bürünür gibi)

Haberin Devamı

Pozun içinde 20 sn. kal ve bitir. Dinlen. 5-7 tekrar.

Yüz yogası için 3 adım

Göz egzersizi:

Avuç içi tabanlarını sıkı bir şekilde şakak bölgelerine yerleştir. Hafifçe kulaklara doğru ittir. ( 2-3 cm).

Gözlerini sonuna kadar aktif bir şekilde kıs ve bırak. 10 kez kıs-bırak kıs-bırak şeklinde pozu tamamla. Dinlen.

Toplam 30 kez ( 10*10*10 )

Yüz yogası için 3 adım

Dudak çevresi egzersizi:

Avuç içlerini kulakların önüne gelecek şekilde yanaklarına yerleştir.

Alt ve üst dudaklarını aktif bir şekilde “O” der gibi öne ittir ve bırak.

20 kez ittir-bırak ittir-bırak şeklinde pozu tamamla. Dinlen.

Toplam 60 kez ( 20*20*20)

Yüz yogası için 3 adım

Gıdı egzersizi:

Her iki elin işaret parmaklarını dudak köşelerinin yanına bir parmak boşluk bırakacak şekilde yerleştir.

Dudak köşelerini yanlara ittirerek (aşağıya çekmeyelim) her nefes verişimizle eş zamanlı olarak uzun ve sesli ‘’İİİİİİ….’’ Sesi telaffuz edelim. Peş peşe 10 tekrar. Dinlen. 30 tekrar ( 10*10*10)