19.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Özge Altınok LOKMANHEKİM - Anne-Çocuk - ozge.altinok@milliyet.com.tr www.sehrincocukhali.com
Geçtiğimiz hafta sonu, 1878’den beri yağcılıkla uğraşan Komili’nin davetlisi olarak zeytin erken hasadını deneyimlemek ve zeytinyağı üretimini yerinde görmek üzere Ayvalık’a gittim. 39 bin yıllık bir meyve olan, aynı zamanda bereket ve barışın da simgesi zeytinin mucizevi yağı küçük-büyük herkesin derdine deva. Erken hasatta ağaç dallarından zeytinleri topladık, sepetlerle üretim tesislerine gittik, burada hem taş baskı tekniğiyle hem normal üretim sürecinde üretilen ve zeytinyağına dönüşen süreci gözlemledik.
İlaçtan farkı yok
Oğlum doğduğundan beri sadece yemeklerde değil, pek çok yerde kullandığımız zeytinyağının faydalarını hasat sırasında bir kez daha dinledim.
-Zeytinyağı doğrudan yenebilen tek bitkisel yağ. Zeytinden gelen ve yağa dönüştüğünde çözülen A, D, E vitaminlerini, kalsiyum ve magnezyum minerallerini barındırıyor. Çocukların en çok ihtiyaç duydukları vitaminlerden birinin D vitamin olduğunu biliyoruz.
-Katı gıdayla tanışan bebeklerde, hastalık sürecinde ya da beslenme düzeni değişikliğinde sık sık kabızlık görülebiliyor. Sabah kahvaltısından önce alınan bir-iki tatlı kaşığı zeytinyağı kabızlığa iyi geliyor.
-Zeytinyağı anne sütünde de bulunan oleik asit içeriğiyle bebeklerin kemik gelişimine katkıda bulunuyor.
-Zeytinyağı cilde ve saçlara çok faydalı, cildi besliyor ve yumuşatıyor. Bebeklerin vücudunu nemlendirmek için banyo öncesi zeytinyağıyla yapılan masaj onları rahatlatacağı gibi ciltlerini de yumuşatıyor, koruyor.
-Zeytinyağı küçük bebeklerde görülen pişik sorununun giderilmesi için de uygun.
Eğlenceli bir kitap
Komili ayrıca, Anadolu Sağlık Merkezi işbirliğiyle hazırladığı “Eğlenceli Tarifler Sağlıklı Minikler” isimli kitapla çocukları zeytinyağıyla tanıştırıyor. Çocukların zeytinyağıyla sağlıklı beslenmesi için öncelikle aileleri bilinçlendirmek gerektiğini belirten Komili Genel Müdürü Ümit Ersoy, sağlıklı beslenmenin sağlıklı büyümenin ön şartı olduğunu ve çocukların sağlıklı ve lezzetli beslenme alışkanlığını kazanmaları için çalıştıklarını söyledi. 6 aydan 12 yaşa kadar olan çocuklar için günlük besin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak oluşturulan kitabı komilizeytinyagi.com.tr sitesinden, e-kitaplar başlığından ücretsiz indirebilirsiniz.
Kitaptan bir tarif
Kat kat sebze püresi
Hazırlanışı
Pirinci ufak bir tencereye alıp üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Patatesi iri doğrayıp bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar süt ilave edip haşlayın. Kabağı ve havucu iri doğrayıp buharda pişirin. Buharlanan havuçları ve kabakları ayrı kaselere alıp üzerlerine iki kaşık haşlanmış pirinç ve bir kaşık zeytinyağı ilave edin. Blendırdan geçirerek püre haline getirin. Patatesleri ayrı bir kaba alıp içine bir kaşık zeytinyağı ekleyin ve çatalla ezerek püre haline getirin. Çember bir kalıbı yağlayıp servis tabağının ortasına koyun. Kalın bir kat olacak şekilde patates püresini kalıbın içine yerleştirip üzerine birer kat pirinçli havuç ve kabak püresi döşeyin. Kalıbı çıkarıp sebze pürelerinizi servis edin.
MALZEMELER (2 porsiyon)
-1 patates -1 havuç -1 kabak -2 çorba kaşığı pirinç -3 çorba kaşığı zeytinyağı -Süt