Kütahya Cumhuriyet Bayramı Zafer Meydanı'nda kutlandı

Cumhuriyet Bayramı Zafer Meydanı'nda kutlandı

29.10.2014 - 12:46 | Son Güncellenme:

Kütahya’da, Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yıldönümü, Zafer Meydanı’nda yapılan törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Bayramı Zafer Meydanında kutlandı

Kütahya’da, Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yıldönümü, Zafer Meydanı’nda yapılan törenlerle kutlandı.
Törenler saat 10.00’da Zafer Meydanı’nda gerçekleştirilen Cumhuriyet’in kuruluşunun 91. yıldönümü kutlama programında Vali Şerif Yılmaz, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile birlikte öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.
Cumhuriyet Bayramı töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Vali Şerif Yılmaz’a gönderilen Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajında, ”Şahsınızda, ilimizdeki tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; Cumhuriyetimizin kurulusunun 91’inci Yıldönümünün ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasına Allah’tan niyaz ediyorum" ifadelerini yer verdi.
Vali Yılmaz, konuşmasında, "Ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olan; büyük Türk Ulusu kendi istek ve iradesi dışında itildiği ve tüm dünyayı kan ve ateşe boğan Birinci Dünya savaşından yenik çıkarılmış, bunun sonucu imparatorluk parçalanmış, anavatan yer yer işgal edilmiş, orduları dağıtılmış ve tarihte en eski ve köklü devlet kurma onuruna sahip milletimiz tarih sahnesinden silinmek istenmiştir. Bu durumu fırsat bilen savaşın galibi emperyalist güçler Türk Vatanını ve Türk Milletini ortadan kaldırmak hevesine kapılmışlardır. Milletimiz, vatanın bölünmez bütünlüğüne, ulusumuzun birlik ve beraberliğine karşı sürdürülen bu saldırılara karşı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatmıştır.İç ve dış düşmanlara karşı 1919 yılında başlatılan bu büyük mücadele, zaferle noktalanmış ve 29 Ekim 1923’te Genç Türkiye Cumhuriyeti Kurulmuştur. Cumhuriyet, halkın kendi hakkında karar vermesinin bütün siyasi araçlarını bünyesinde taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal’in; ’Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı devlet teşkilatı ve hükümettir ki, onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet Millettir ve Millet Hükümettir.’ sözlerinden çıkarılacak anlam, ’Millet Devlet’ kavramının Cumhuriyet olduğudur. Egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin olduğu bu yeni yönetim şekli, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese fert olma hakkını vermiş ve sorumluluğunu yüklemiştir. 91’nci yılını kutladığımız bugün, dün olduğu gibi ülkemizi karıştırıp, birliğimize ve dirliğimize kast eden dâhili ve harici düşmanlarımız boş durmamaktadır. Ancak bunlar dün olduğu gibi bugün ve yarında bu milletin azim ve kararlılığı ile yine hüsrana uğrayacaktır. Bunu sağlayacak sağlam temellere oturmuş bir Cumhuriyetimiz ve Cumhuriyet Devletinin Kurum ve Kuruluşları ile milli irademiz mevcuttur.Yeter ki biz Millet olarak birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. İşte bugün de oluşan bu ruh ile Cumhuriyet rejiminin oluşturduğu vatandaşlık bilinci, vatandaşlar arasındaki eşitlik, herkesin ülke yönetimine katılma ve ülkenin geleceğini belirleme imkânı ile ülkemiz komşu ülkelerin yaşadığı kaosu yaşamadan örnek ülke konumuna yükselmiştir" dedi.
Vali Şerif Yılmaz’ın konuşmasından sonra Elif Aksan ve Gamze Erdoğmuş adlı öğrenciler tarafından şiirler okundu, Dumlupınar Ortaokulu halk oyunları ekibi gösterileri ve Kütahya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mehter Takımının gösterisi ile tören sona erdi.(EFE)

Yazarlar