Gündem DAEŞ sivilleri de silah altına alıyor

DAEŞ sivilleri de silah altına alıyor

13.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’da tutunmaya çalışan DAEŞ, Irak ordusu ve peşmerge güçlerine karşı direniyor. Kentte şiddetli sokak çatışmaları yaşanırken, DAEŞ halka silah ve üniforma vererek cepheye sürüyor

DAEŞ sivilleri de  silah altına alıyor

Irak ordusu ile peşmerge güçlerinin Musul ve çevresinde DAEŞ’e yönelik operasyonları sürerken, kent merkezinde şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. DAEŞ, sokak çatışmalarından görüntü yayınladı. Irak ordusunun kent merkezinde ilerleme kaydetmesi üzerine halka silah ve üniforma dağıtan DAEŞ, sakalını keserek kaçmaya çalışanları tutukluyor. DAEŞ’in Telafer’e atadığı valiye suikast düzenlendiği, ancak valinin yara almadan kurtulduğu öğrenildi.
Musul’un kuzeyinde ilerlemeye çalışan Irak ordu birlikleri ile DAEŞ grupları arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Abbas, Recep ve Numaniye köylerinde ilerleyerek merkeze yaklaşan Irak ordusu, kuşatma harekâtı uyguluyor. Bir semti kontrol altına alarak ilerleyen Irak ordusu ve terörle mücadele timleri, doğudaki Kadisiye semtine girdi. Kadisiye’ye mevzilenen DAEŞ’li gruplar ise Irak tank ve zırhlı araçlarına yönelik, uçaksavar, roket ve füzelerle yanıt veriyor.
Görüntüleri yayınladılar
DAEŞ, kent merkezinde Irak güçlerine karşı direnmeye çalışırken şiddetli çatışmaların sürdüğü Musul’un doğusundaki Arabciye semtinde Irak ordusu ile yaşanan çatışmaların görüntüsünü yayınladı. Operasyonun başladığı 17 Kasım’dan bu yana bir çok köy ve kasabadan çekilmek zorunda kalan DAEŞ, savaşçıları ve taraftarlarına moral amaçlı Irak ordusuna direnişi görüntülerle destekliyor.
Irak ordusunun kente adım adım yaklaşması üzerine DAEŞ, merkezde yaşayan halka silah ve üniforma dağıtarak cepheye sürmeye başladı. Gençlerin yanı sıra yaşlıları da çatışma bölgesine sevk eden DAEŞ, halka “Şii ordusu kente girerse büyük katliam gerçekleştirecek” propagandası yapıyor.
Bu arada sakallarını keserek Musul’dan kaçmaya hazırlanan sivillere yönelik DAEŞ’li gruplarca operasyonlar yapılıyor.
DAEŞ’in valisine suikast
Önceki gün sabah saatlerinde Telafer’de DAEŞ’in valisi, şehir merkezinde saldırıya uğradı. Musul’a yönelik operasyonlara başlanması ile birlike Telafer’de DAEŞ’e yönelik direniş grupları oluşturulmuştu. Bir grubun önceki gün saldırısına uğrayan vali, yara almadan kurtulurken bir koruması öldürüldü. Saldırı sonrası Telafer’de büyük operasyon başlatan DAEŞ, yüzlerce sivili yakaladı. Tutuklananların nereye götürüldüğü bilinmiyor.
Musul operasyonu kapsamında Başika’da peşmerge güçlerince sürdürülen operasyonlarda 100’den fazla DAEŞ’linin öldürüldüğü açıklanırken kimlikleri tespit edilen 52’sinin isim listesi yayınlandı. Öldürülen 52 DAEŞ’li arasında Başika sorumlusunun da olduğu 11 emir, eylem sorumluları ve bomba uzmanları da yer alıyor. Başika kasabası ve çevresi tamamen peşmergelerin denetimine geçti.
Savaş en çok kadın ve çocukları vurdu
Musul’da DAEŞ’e karşı operasyonlar devam ederken bölgeden kaçan ailelerin sığındığı barınma kamplarında en fazla kadın ve çocuklar zorlanıyor. Çocuklar eğitimden mahrum kalırken, kadınlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Daha fazla yardım yapılması için uluslararası kuruluşlara çağrı yapılıyor.
Operasyonun başlaması ile bölgeden göç eden sivillerin sayısı on binlerle açıklanıyor. Musul ve çevresinden göç eden siviller arasında Şebek, Kakai Kürtleri, Arap, Türkmen, Hıristiyan Asuri ve Keldaniler, sığınmacı kamplarında savaşın bir an önce bitmesini bekliyor.
Kamplarda yaşayan binlerce ailenin ihtiyacını karşılamak için Barzani Vakfı, Irak Kızılayı ve Türk Kızılayı yardım yapıyor. Ancak yardımlar ihtiyacı karşılayamıyor. Daha fazla yardım için uluslararası yardım kuruluşlarına çağrılar yapılıyor. Kamplarda, yiyecek ve içecek yardımı alabilmek için uzun kuyruklar oluşurken, kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşanıyor. Çocuklar, oyun alanı olmasa da kendi aralarında oyunlar oynayarak zaman geçiriyor. Çocuklar, yiyecek ve içecek değil, kendilerine ulaştırılacak oyuncak bekliyor. Kadınlar ise yiyecek ve içeceğin yanı sıra bebekleri için daha çok mama ve ped gibi ihtiyaçlar gönderilmesini, temizlenmeleri için uygun yerler yapılmasını ve hijyen malzemelerinin sağlanmasını istiyor.
Evlerinden ayrı kalmanın sıkıntısını yaşayan çocuklar, kamplara hâlâ alışamazken şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden geçerken yaşadıkları büyük travmayı üzerlerinden atmaya çalışıyor.
‘Öleceğiz diye ağladım’
Önceki gün ailesi ile Musul merkezden Gökçeli mahallesine oradan da Hasan Şam kampına ulaşmaları sırasındaki tehlikeli yolculuğu anlatan 8 yaşındaki Amine, patlayan bombalar ve kurşun seslerinden koktuğunu, “Babam arabayı çok hızlı sürüyordu. Musul’da siyah elbiseli ve sakallılar vardı. Onlar karşıya ateş açıyordu. Babam bizi kurtarmak için onların yakınından geçti. Karşıya geçtiğimizde büyük demirden arabalar ateş açıyordu. Çok korktuk. Öleceğiz diye çok ağladım” sözleriyle ifade etti.
9 yaşındaki Fatima ise en çok okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını özlediğini dile getirmeye çalıştı.

Yazarlar