Teknoloji Dainese, yüksek yerlerde çalışan işçileri hava yastıklı ceketiyle koruyacak

Dainese, yüksek yerlerde çalışan işçileri hava yastıklı ceketiyle koruyacak

12.10.2017 - 10:45 | Son Güncellenme:

Dainese Group tarafından geliştirilen Safety Jacket adlı ürün, yüksekte yerlerde çalışan ve düşme riskiyle karşı karşıya olan işçileri korumayı hedefliyor.

Dainese, yüksek yerlerde çalışan işçileri hava yastıklı ceketiyle koruyacak

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Dainese Group'un D-Air Laboratuvarı'ndan çıkan Safety Jacket adlı ceket, yüksekten düşen işçileri çarpmanın etkisinden korumayı amaçlıyor. Sistem ENEL ile Dainese'a bağlı yenilikçi kuruluş D-AIR LAB arasındaki işbirliğinden kaynaklanıyor. D-air teknolojisine dayanan koruyucu hava yastığı, Dainese tarafından motosiklet ve kayak dünyası için önceden tasarlanmış ve ticarete tabi tutuldu.

Ceket elektronik ve pnömatik olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Elektronik sistem, sofistike bir algoritma çalıştıran bir bilgisayar beynine sürekli veri göndermekle görevli üç ivmeölçer ve üç jiroskopa sahip. Sensörler düşme koşullarının oluştuğunu algıladıkları anda elektronik beyne sinyal göndermeye başlıyor.

Haberin Devamı

Safety Jacket, Bologna Università Alma Mater Studiorum ve Policlinico di Sant'Orsola-Malpighi'deki meslek sağlığı profesörleri ve doktorlarla işbirliği içinde tasarlandı ve geliştirildi. ENEL tarafından ortaya konulan verilere ve temel gereksinimlere yanıt olarak yaratılmış ilk prototip şu an gerçek hayatta ergonomisi ve işlevi doğrulanabilen enerji santrallerinde test aşamasında. Bir kez rafine edildiğinde, ceket sadece uygulama alanlarında değil aynı zamanda birçok diğer endüstriyel alanda da uygulama bulacak.

Dainese, yüksek yerlerde çalışan işçileri hava yastıklı ceketiyle koruyacak

Güvenlik Cceketi iki unsurdan oluşuyor: düşme koşullarını tanıyan ve bir çalıştırma sinyali gönderen elektronik parça ve vücuda özel hava yastıklarını şişirerek işçiyi çarpmaya karşı koruyan pnömatik parça. İki bileşen, rekabetçi sporlar için özel olarak tasarlanan ve Valentino Rossi, Matthias Mayer'in de bulunduğu bir süredir büyük motosiklet, kayak şampiyonlarını koruyan D-air mimarisinden ilham almış.

Bir kaza anında sistemin pnömatik kısmı harekete geçiyor ve işçinin vücudunun etrafında stratejik olarak konumlandırılmış hava yastığının şişmesi sağlanıyor. Dainese ceketin en fazla iki metreye kadar yükseklikten düşme durumunda travmaya maruz kalan vücut bölümlerinin maksimum düzeyde korunmasını sağlamak için tasarlandığını söylüyor.

Dainese Group CEO'su Cristiano Silei, "Dinamik sporlarda güvenliği artırmak Dainese'in misyonudur. İnsan ırkının potansiyelinden esinlenerek insanların koruyucu ihtiyaçlarını en zor koşullarda inceliyoruz: 350 km/saat'lik bir pistte motosiklet kullanıyor, 150 km/s'de yokuş aşağı kayak yapıyor, 50 knotluk bir yarışa çıkıyor ve uzayda sıfır yerçekimine ulaşıyor. Dainese, koruyucu standartları başından sonuna sürekli olarak yeniden tanımlamak için hizmet eden yenilikçi sistemler konusunda devam eden araştırmalar yapmayı taahhüt ediyor. Dainese D-air platformu, bu felsefenin azami ifadesini oluştururken, hava yastığı teknolojisinin spor dışı çevrelerde uygulanması, bir başka kilometre taşını ve bu teknolojilerin güvenliğe uygulanması sürecinde doğal bir gelişmeyi temsil ediyor." dedi.