Gündem Danıştay Davası’nda 10 yıl sonra aynı karar! Ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl

Danıştay Davası’nda 10 yıl sonra aynı karar! Ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Danıştay’a düzenlenen ve üye Mustafa Yücel Özbilgin’in öldürüldüğü saldırıya ilişkin dava tamamlandı. Saldırının faili Arslan’a ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl hapis verildi

Danıştay Davası’nda 10 yıl sonra aynı karar Ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl

Ergenekon davası sürecinde de büyük tartışma konusu olan 17 Mayıs 2006’da Danıştay’a düzenlenen saldırıya ilişkin dava nihayet tamamlandı. Dava, FETÖ kumpası olan Ergenekon davasıyla birleştirilmeden önce 13 Şubat 2008’de verilen ilk kararın üzerinden geçen 10 yılın ardından aynı şekilde sonuçlandı. Saldırının faili avukat Alparslan Arslan, Danıştay 2. Daire müzakare halindeyken üye Mustafa Yücel Özbilgin’i öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet, Başkan Mustafa Birden’in de bulunduğu 4 kişiyi öldürmeye teşebbüsten 72 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Ergenekon davasının gizli tanığı yapılıp tanık korumasına alınan, beraat ettirilip tahliye edilince Bulgaristan’a kaçan sanık Osman Yıldırım’a da mahkûmiyet çıktı. Yıldırım, cinayete yardım suçundan 14 yıl 2 ay, cinayete teşebbüs suçundan 25 yıl olmak üzere toplam 39 yıl hapse mahkum edildi.

Danıştay Davası’nda 10 yıl sonra aynı karar Ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl
En kanlı saldırıydı

17 Mayıs 2006’da Danıştay 2. Daire üyeleri müzakere halindeyken İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat Alparslan Arslan tarafından cumhuriyet tarihinde yargı mensuplarına yönelik en kanlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybederken, sonra Danıştay Başkanı da olan 2. Daire Başkanı Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu yaralı kurtuldu. Glock marka tabancalarla yakalanan Arslan, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Arslan’ın da aralarında bulunduğu dokuz sanık hakkında dava açtı.

Haberin Devamı

Dava, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 13 Şubat 2008’de ilk kararını verdi. Arslan, Birden’i tasarlayarak öldürmek ve anayasayı ihlal suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Arslan’a yardım ettiği iddia edilen diğer bazı sanıklar da değişen oranlarda hapis cezalarına mahkum edildi. Bu kapsamda Arslan’ın öldürme eylemine iştirak ettiği öne sürülen Osman Yıldırım da toplam 39 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Karar iki kez bozuldu

Karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti tarafından, İstanbul’da görülen Ergenekon davasıyla Danıştay cinayeti arasında bağlantı olabileceği iddiasıyla bozuldu. Bunun üzerine Ankara’daki mahkeme, dosyayı Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Osman Yıldırım, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla, Arslan’ın öldürme eylemine iştirak, anayasayı ihlal ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması eylemlerinden beraat ettirilirken, örgüt üyesi olmaktan cezalandırıldı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Yıldırım’la birlikte Danıştay cinayeti davasının sanıkları arasında yer alan Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’ın beraat kararlarını bozdu. Böylece davada başa dönüldü.

Haberin Devamı

10 yıl sonra yeniden

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak Danıştay cinayeti davasını Ankara’ya gönderdi. Dava, 10 yıl aradan sonra Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın dünkü karar duruşmasına, fail Alparslan Aslan ve başka suçtan tutuklu Erhan Timuroğlu, tutuklu bulundukları cezaevlerinden katıldı. Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, kararını açıkladı. Mahkeme, sanık Alparslan Arslan’ı “kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına çarptırdı. Arslan’a ayrıca silahla yaralama eylemlerine ilişkin, “kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs” suçundan 72 yıl hapis cezası verildi.

Bulgaristan’a kaçmıştı

Davanın sanıklarından Osman Yıldırım, Ergenekon davasının gizli tanığı olmuş, beraatine karar verilip tahliye edildikten sonra Bulgaristan’a kaçmıştı. Ergenekon savcıları ve polislerin “Osmanım” diye hitap ettiği Yıldırım da hapse mahkûm edildi. Yıldırım, cinayete yardım suçundan 14 yıl 2 ay, 4 kişinin öldürülmesine teşebbüse yardım” suçundan da 25 yıl olmak üzere 39 yıl 2 ay hapse mahkûm edildi. Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır da aynı şekilde 39 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırıldı. ‘Silah ticareti yapmak’ suçundan yargılanan sanıklardan Mahmut Güzel’e, 5 yıl, Erkan Ayyıldız’a ise 4 yıl 7 ay hapis cezası verildi. “Kasten adam öldürmeye yardım ve öldürmeye teşebbüs” ile suçlanan Süleyman Esen ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Haberin Devamı

‘Osmanım’ kaçamadı

Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım, yurtdışına kaçmak isterken Edirne’de yakalandı. Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yunanistan sınırındaki Elçili köyünde sınıra doğru giden bir şüpheliyi yakaladı.

İl Jandarma Komutanlığı’na götürülen şüphelinin, Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu belirlendi. Yıldırım, dün Ankara’da görülen Danıştay saldırısıyla ilgili davada 39 yıl 2 ay hapse mahkûm edilmişti.

Haberin Devamı

Ergenekon davasının gizli tanığıyken beraat ettirilen Osman Yıldırım’a Ergenekon savcı ve polisleri, “Osmanım” diye hitap ediyordu.

Danıştay Davası’nda 10 yıl sonra aynı karar Ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl

Osman Yıldırım, sorgusunun ardından elleri önden kelepçeli olarak adliyeye getirildi. Yıldırım, jandarmadan adliyeye getirilirken, gazetecilerin “Yunanistan’a mı kaçıyordunuz?” sorusu üzerine, “Kaçmadım, Türkiye’deyim” dedi. Yıldırım, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.