Gündem Danıştay mahkemenin kararını ‘beğen’medi

Danıştay mahkemenin kararını ‘beğen’medi

16.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay, Facebook’ta görev yaptığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren bir mesajı beğenen zabıtanın sözleşmesinin uzatılmamasına ilişkin işlemin iptal edilmesi gerektiğine karar verdi.

Danıştay mahkemenin kararını ‘beğen’medi

Dava dosyasındaki belgelere göre, sözleşmeli zabıta olarak çalışan S.K. 2011 yılında amirlerini kinayeli biçimde eleştiren mesai arkadaşının paylaşımını beğendi. Bunun üzerine yetkinlik bazlı performans değerlendirmesinde davacının performansı, somut bir gerekçe öne sürülmeksizin 38 puanla yetersiz bulundu ve Facebook’taki belediye aleyhine yapılan olumsuz yorumlara katılması nedeniyle sözleşmesi yenilenmedi.

Karşı dava açtı
Bunun üzerine S.K. karara karşı dava açtı ve işlemin iptali ile yoksun kaldığı maaş ve diğer özlük haklarının yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesini istedi. Belediyenin mahkemeye gönderdiği savunma dilekçesinde, S.K.’nın Facebook’ta belediye aleyhine yapılan olumsuz yorumlara katıldığı belirtildi. Savunmada davacının performans değerlendirmesi gözönüne alınarak sözleşmesinin yenilenmediği öne sürüldü.
Mahkeme de bu gerekçelere dayanarak davacının taleplerini reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Danıştay’a geldi. Dosyayı inceleyen Danıştay kararında, görev süresi boyunca başarısız veya yetersiz olduğuna dair hiçbir saptama yapılmayan zabıtanın, sırf “beğen” butonu nedeniyle işinden edilmesinin “kamu yararı ve hizmet gereklerine” aykırı olduğu vurgulandı ve mahkeme kararının bozulmasına karar verildi.