Gündem Darbe girişimi Line’dan başladı

Darbe girişimi Line’dan başladı

12.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde darbecilerin, teşebbüsü “Line” isimli uygulama üzerinden düzenledikleri tespit edildi. İddianameye göre Line üzerinden Yurtta Sulh’u temsilen “YS” grubu kurulmuş ve girişim “YS Başladı” mesajıyla başlatılmış

Darbe girişimi  Line’dan başladı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı ve çevresindeki olaylarla ilgili hazırlanan iddianameye göre, darbecilerin, teşebbüsü “Line” isimli uygulama üzerinden düzenledikleri tespit edildi. İddianamedeki itirafçı ifadelerinde, Line üzerinden Yurtta Sulh’u temsil eden “YS” isimli grup kurulduğu, “YS Başladı” mesajıyla darbenin başlatıldığı ve darbecilerin “Merkez” isimli kullanıcıya sürekli bilgi aktardığı anlatıldı.
İtirafçı eski Albay
İddianamede, dosya şüphelilerinden itirafçı olan eski Albay Arif Kalkan’ın ifadelerine yer verildi. Kalkan, 15 Temmuz’dan bir hafta önce Buca İlçe Jandarma Komutanlığı ve Asayiş Şube Müdürlüğü Vekilliği görevlerini yürüten Mehmet Aydın’la buluştuğunu, bu buluşmada da Aydın’ın kendisini biriyle tanıştırdığı söyledi. İsmini söylemeyen bu kişinin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında 3 bin civarında askeri personelin ihraç edileceğini ve bunu engellemek için darbe yapılacağını söylediğini belirten Kalkan, “Şahıs, bu darbeyi Fetullah Gülen’in istediğini, hükümetin kesinlikle YAŞ’ı yapmaması gerektiğini söylediğini belirtti” ifadesini kullandı.
Görüştüğü kişinin, bundan sonra Aydın ile irtibat halinde olmasını isteyerek yanlarından ayrıldığını anlatan Kalkan, şöyle devam etti:”Aydın telefonumu isteyerek bağlantı kurmamız için program yükleneceğini söyledi. Telefonuma iki program yüklenmiş, birisi ‘Line’ programı, diğeri de Proxy gizlemek için kullanılan bir program. Bu programlar başka bir odada APK dosyası olarak yüklenmiş. Yükleyeni görmedim. Line’de bana bir numara tanımlamışlar, bir de ‘Merkez’ diye bir numara tanımlamışlar. Aydın, ‘Buluşma için Line’dan haberleşeceğim, bir söyleyeceğin olduğu zaman da ‘Merkez’ olarak belirtilen yere yaz. Müsait olduğu zaman sana cevap verecek’ dedi.”
03.00’de başlayacak
Tim komutanlarına, “Generallere Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yönetime el koyduğunu, kendilerini güvenli bir bölgeye götürmekle görevlendirildiğimizi,zorluk çıkartmamalarını” söylemeleri talimatı verdiğini dile getiren Kalkan, “Bu esnada Aydın gelerek yarın, yani cumayı cumartesiye bağlayan gece 03.00 gibi darbenin başlayacağını, Line’da Yurtta Sulh’un baş harflerini simgeleyen ‘YS’ isimli, daha önceki ‘Merkez’ gibi bir numara-isim tanımlanacağını ‘YS’de ‘YS başladı’ dendiği zaman bizim de harekete geçmemiz gerektiğini söyleyip çıktı” bilgisini verdi.
Kalkan, 15 Temmuz günü saat 18.00 sıralarında Line’dan ‘YS’ ismi açıldığını ve saat 20.45 sıralarında ise Line’den ‘YS’ye ‘YS başladı’ diye mesaj geldiğini anlattı.

Dişli’nin çantasının sırrı çözüldü

FETÖ’nün darbe girişimi sanıklarından eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli’nin, 15 Temmuz günü komuta katına kadar çıkarttığı çantanın sırrı ortaya çıktı. FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 sanık hakkında hazırlanan çatı iddianamesinde Dişli’nin çantasıyla karargah içerisinde rahatça dolaştığı görüntüler yer aldı.
İddianameye giren görüntüler, Dişli’nin, Akar’ın makam odasının bulunduğu karargah katına kadar çantasını hiç yanından ayırmadığını ortaya çıkardı. İddianamede yer verilen Genelkurmay Başkanlığı tahkikat raporunda ise Dişli’nin komuta katına kadar elindeki çanta ile çıktığı, Yıkılkan’ın odasına girdiği, yaklaşık 1 dakikada odada kaldığı bildirildi. Daha sonra elindeki çantayı bırakarak Yıkılkan’la Genelkurmay Başkanı’nın makamına birlikte merdivenlerden çıktıklarının görüldüğü aktarıldı. İncelemeler sonrasında 17 Temmuz’da, Dişli’nin odasına götürüldüğünü ileri sürdüğü çanta, komuta katındaki bir yazıcı cihazının altında saklanmış halde bulundu. l AA