Teknoloji DARPA, Askerler İçin Öyle Bir Ürün Tasarladı Ki!..

DARPA, Askerler İçin Öyle Bir Ürün Tasarladı Ki!..

09.04.2015 - 12:02 | Son Güncellenme:

DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency / ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı), ordu tarafından kullanılmak üzere yeni teknolojiler üreten bir ajans. Peki, DARPA’nın tasarladığı son ürün ne? Ne işe yarıyor?

DARPA, Askerler İçin Öyle Bir Ürün Tasarladı Ki..

En basit tabirle şöyle diyebiliriz: Askeri savunma amaçlı kullanılan Google Glass benzeri bir cihaz bu. Peki ne işe yarayacak? Askerler bu ürünle neler yapabilecek?

Haberin Devamı

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: ABD ordusu bu tür ürünlere bütünüyle yeni değil. Ordu, hâlihazırda HUD kullanıyor zaten; ancak DARPA’nın geliştirdiği bu cihaz, maliyet açısından oldukça verimli olmasıyla dikkat çekiyor. Şimdi gelelim bu gözlüklerle askerlerin ne yapacağına…

Askerlerin kasklarına takabilecekleri bu ekran, piyadeler için tasarlanmış. Navigasyon ve tehlike algılama özelliklerine sahip olan ürün, DARPA’nın TransApp’ini kullanıyor. Askerler, bulundukları konumu, çevrelerini ve herhangi bir tehlikeyi bu cihazın ekranından görebilecekler. Böylelikle, operasyonların daha tehlikesiz ve kolay yapılması amaçlanıyor.

Kaska takılan cihazın yapabildikleri bununla da sınırlı değil. Ürün, ordu veritabanından suçlu/terörist olarak addedilenlerin resimlerini askerlere gösterebiliyor; böylelikle bu kişilerin tespiti daha kolay gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

En önemlisi, tüm bunların sadece üst düzey bir akıllı telefon maliyetinde olması; yukarıda da belirttiğimiz gibi. DARPA’nın geliştirdiği çevik tank prototipi de, sahip olduğu özelliklerle dikkat çekiyor.

Yazarlar