Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ev ahalisiyle 2014 yılında izlemiştik.
O zaman yazı yazmışım. ‘Çırağan Baskını’nın tekrarı TRT’de yayınlandı. İlginçtir bu dizi ilk oynadığında, “Yayındayken ekranın solunda yer alan konu başlığı ‘Darbeleri Unutma’ydı. Arada bir çıkıyordu” diye yazmışım. Bugünleri mi görmüşler?
Ya da bir tesadüf mü? İlk izlemede diziyi ev ahalisi pek tutmamış. Ama ikinci izlediğimizde farkına vardığımız, diziden ayrılamadığımız. Bir nedeni vardı. Peki neler olabilirdi?

Az müzikli dizi

Yerli dizilerin belirli kalıpları var. Öncelikle müzik işi. “Ne kadar az müzik var, sakinlik var” ilk tepki, ‘Çırağan Darbesi’ için. Müziğin içinde boğulmayan bir tane dizi yok. Sanki diziyle birlikte albümü de çıkıyor. Göbek havasından, tangoya oradan caza kadar giden alt müzikleri olan diziler izledik. Bundan sıyrılması, diziyi bizim için izlenir kıldı.

Haberin Devamı

Mekan eşittir villa

‘Çırağan Baskını’ndaki  ilginç ayrıntı

Mekan! Bu yaz; zengin yazlıkları, bahçeli, havuzlu ya da Boğaz manzaralı villa görmekten gına geldi. Büyük salonlar, şatafatlı yatak odaları ve kuş sütü eksik genç odaları.
‘Çırağan Baskını’nda antikacı dükkanında gezer gibi karelere baktığımı hissettim.

Konuşulanları anlamak

Türkçe, tane tane seslendirilmiş.
Konuşulanları anladığımızı fark ettik.
Ne dediği anlaşılmayan diyaloglar silsilesi
olan dizilerin sayısını hatırlamıyoruz.
Özellikle yazlık dizilerin genç oyuncuları!

Kıyafetler, bakışlar ve konular

Sonra fark ettik ki, biz aynı bakışlardan, kıyafetlerden, saç modellerinden, pantolonlardan, mini etek, açık göbek tişörtlerden ve makyajlardan da bıkmışız. Tam da bu zaman dilimine denk gelmiş. Zengin oğlan ve fakir (aslında orta halli oluyorlar genelde!) kızın biraz dram, biraz komedi soslu ilişkileri üzerine kurulu hikayelerin çokluğu bizi fena baymış, bunu fark ettik. ‘Çırağan Baskını’ndaki anlatımın akıcı olduğunu da keşfettik.

Öz eleştiri

İlk izlediğimde “Müsamere gibi ilk bölüm” yazmışım. Ee oturdun izledin kardeşim. Ev ahalisi de öyle. Pek bir akıcı geldi hatta. Geçişlerin ne kadar yerinde olduğundan da konuşur olduk. Dizilerin lastik gibi uzaması o kadar üzerimize sinmiş ki...

Haberin Devamı

Kıyafetler nasıl?

Tarihçi (Orhan Koloğlu) amcamı, “Amca izle bakalım diziyi” diye aradım. Ortalara doğru aradı; “Sina emin misin, bu dizi Abdülhamit döneminde mi geçiyor? Kıyafetler o zamana ait değil. Pantolon giymişler, kravat falan çok sonra” dedi.