Gündem Deklanşörün ustası veda etti

Deklanşörün ustası veda etti

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin duayen foto muhabirlerinden 81 yaşındaki Ergun Çağatay, açık kalp ameliyatı için yatırıldığı Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 1983 yılındaki ASALA saldırısında ağır yaralanan Çağatay, pazar günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

Deklanşörün  ustası veda etti

İzmir’de doğan Ergun Çağatay, Türk medyasının önemli figürlerinden biriydi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam ederken “Yetiştirilmek üzere gazeteci aranıyor” ilanına başvurarak gazeteciliğe adım atan Çağatay, 31 yaşındayken eşinin hediye ettiği fotoğraf makinesiyle foto muhabirliğine başladı. Paris’teki GAMMA fotoğraf ajansına giren ardından da 1980’li yıllarda ABD’de başarılı işlere imza atan Çağatay, LIFE dergisi için yaptığı karaciğer nakliyle ilgili röportajla epey yankı yaratmıştı. 1983 yılının temmuz ayında bir iş seyahatinden dönerken Paris Orly Havaalanında Ermeni terör örgütü ASALA’nın terör saldırısıyla ağır yaralanan Çağatay, vücudunun yüzde 35’inin yanması nedeniyle günlerce komada kaldı. Üç yıla yakın süre yanık tedavisi gören Çağatay, tekrar çalışma hayatına dönerek ses getiren işlere imza attı. Çağatay, kalp hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu. Fotomuhabiri, 11 Şubat günü kişisel sosyal medya sayfasında ameliyat öncesi şu satırları yazdı; “Hayat devam etsin veya etmesin buraya yazdığım son yazı olacak. Yukardaki büyük hakem uzatmaların sonuna yaklaştığımı işaret ediyor. Maç devam ederse son düdük çalmadan evvel bir gol daha atmak isterim.”

Haberin Devamı

Deklanşörün  ustası veda etti

Duayan foto muhabir Ergun Çağatay, Aziz Nesin, Emine Uşaklıgil, Arthur Miller, Mehmed Kemal ve Celal Üster’le birlikte.

Çevre için çalıştı

Çağatay’ı yakından tanıyan isimlerden meslektaşı Coşkun Aral, “1974’te mesleğe başladığımda Ergun Ağabey, dünyaca ünlü bir foto muhabiriydi. Kendisiyle 1977’de karşılaştık. Ergun Ağabey’in birkaç ay asistanlığını yaptım. 1982 yılında LIFE mecmuası için yaptığı karaciğer nakli ile ilgili kapak konusu dünya çapında bir işti. Hayatındaki en önemli dönüm noktası ise Orly’deki terör saldırısı olmuştu” dedi.