Gündem Delil numuneleri su almış!

Delil numuneleri su almış!

15.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmasında yeni bir skandal ortaya çıktı.

Delil numuneleri su almış

Mağdur aileler adına söz alan avukat Sercan Aran, geçen şubattaki bilirkişi incelemesinden sonra başlatılan karot sondaj çalışmalarındaki numunelerin korunamadığı için su aldığını ve delil niteliğini kaybettiğini anlattı.

Soma davasında mağdur ailelerin avukatı olan Sercan Aran’ın iddiasına göre bilirkişilerin gözetiminde Soma Kömür İşletmeleri ve TKİ görevlilerinin yaptığı çalışmalarda alınan numuneler özel poşet ve sandıklar içinde MTA’ya gönderildi. Ancak, sandıkların MTA uzmanlarının kamera kayıtları altında açılmasıyla skandal da ortaya çıktı. MTA uzmanları, Soma kömür İşletmeleri A.Ş ve TKİ yetkileri tarafından alınan numuneleri 16 tutanak hazırlayıp açtı. MTA uzmanlarının tutanaklarından faciayı aydınlatmak üzere, sonuçları bilirkişilere gönderilecek numunelerin konulduğu sondaj poşetlerinin içinin su aldığı, numunelerin ıslandığı, sondaj dışı örneklerin alındığı ve hatta içinde numune olmadan boş numune poşetlerinin sandıklara konulduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

‘Değiştirilmiş’

Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Avukat Aran, “Sondaj poşetlerine sondaj dışı el ürünü örnekler konulmuş ve deliller değiştirilmiştir, yok edilmiştir” dedi. Duruşmalar 9 Ağustos’a ertelenirken, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

Ocak hatalı inşa edilmiş

İncelenebilecek numuneler üzerindeki araştırmalarda facianın yaşandığı ocağa ilişkin yeni sonuçlar elde edildi. Mahkeme dosyasına da giren MTA inceleme sonuçlara göre, sondaj çalışmalarındaki yer yapısı, çatlaklı, boşluk içeren kırıntılardan oluştu, olukları dolduracak kömür parçaları, elde edilemedi. Bunun da, bölgenin yorgunluğunu, üzerinde daha önce çalışıldığını, faylı bir bölge olduğunu gösterdiği belirtildi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, otopsi raporlarındaki ’kömür yangını’ ibaresinin geçersiz olduğunu bunun için yeniden otopsi olabileceğini ima etti. Salondaki işçilerin aileleri büyük tepki gösterdi.