Osmaniye DEMİRCİLİK MESLEĞİ MAKİNELEŞMEYE YENİK DÜŞTÜ

DEMİRCİLİK MESLEĞİ MAKİNELEŞMEYE YENİK DÜŞTÜ

04.02.2016 - 12:05 | Son Güncellenme:

.

DEMİRCİLİK MESLEĞİ MAKİNELEŞMEYE YENİK DÜŞTÜ

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde ata mesleği olan demircilik, makineleşmenin artmasından dolayı, sayıları yok denecek kadar az olan birkaç usta tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
Düziçi’nde ata mesleği olan demircilik tarihe karışıyor. Geçmişte birçok ailenin geçim kaynağı olan bu meslek, günümüzde bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar ustanın elinde son demlerini yaşıyor.
Demir ustası Mustafa Çolakkadı (73) gelişen teknoloji karşısında artık meslekten para kazanamadıklarını belirtti. Meslekte ustaların çıraklıktan yetiştiğini, kazancın tatmin edici olmadığı için çırakların da artık mesleği tercih etmediğini ifade eden Çolakkadı, "Ben bu demircilik mesleğini yaklaşık 55 yıldır yürütüyorum. Eskiden herkesin geçim kaynağı olan meslek şimdi makineleşmenin artmasından dolayı kazancı çok düştü. Yanımızda çalışan çıraklar bu mesleğin geleceği yok deyip hepsi çekti gitti. Şu anda az miktarda gelen siparişleri yapıyorum. Balta, kürek, çapa ve tahra gibi. Tabi elde olduğu için çok sağlam yapıyoruz. Piyasada satılan fabrikasyon ürünleri ile kıyaslanamaz. Ama onların fiyatı biraz ucuz diye vatandaşların bazıları onları tercih ediyor. Ata mesleği olan bu işi artık yapacak gücüm kalmadı yaşım ilerledi ben de yakın bir zamanda bırakmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Yazarlar