Gündem Demokrasi nöbetçileri

Demokrasi nöbetçileri

17.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbetleri 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında yeniden başladı. Önceki gece başta İstanbul ve Ankara’da olmak üzere yurt genelinde kent meydanlarında kitlesel nöbetler tutuldu

Demokrasi  nöbetçileri

Türkiye demokrasisini hedef alan FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçerken, bu girişimi boşa çıkaran vatandaşlar meydanları doldurup demokrasi nöbetleri tuttu, darbecileri lanetledi. Türkiye’deki 90 bin camide eş zamanlı olarak saat 00.13’te okutulan selaların ardından meydanları dolduran halk sabah namazına kadar demokrasi sloganları attı. Demokrasi nöbetlerinde renkli görüntüler oluşurken, bir çok kentte yeni evlenen çiftler düğünden sonra gelinlik ve damatlıklarıyla meydanlara gelip nöbete katıldı. 15 Temmuz şehitlerinin ailelerinin katıldığı etkinliklerde ise duygusal anlar yaşandı.
İSTANBUL: Vatandaşlar, direnişin sembol mekanları Taksim, Saraçhane, Atatürk Havalimanı, Çengelköy ve Kısıklı gibi yerler başta olmak üzere İstanbul’un farklı noktalarında demokrasi nöbeti tuttu. Ellerinde bayraklarla şehitlere dua eden, Kur’an-ı Kerim okuyan tekbirler getiren kalabalık, sabah namazına kadar meydanlardan ayrılmadı.
ANKARA: Vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla 1. Meclis’ten TBMM’ye Milli Birlik Yürüyüşü gerçekleştirdi. yürüyüşün başlangıç noktası olan 1. Meclis binasının ön duvarına “15 Temmuz, millet darbeye dur dedi” afişi asıldı. Meclis’in önündeki kavşakta kurulan platformda mehteran, çok sayıda marş çaldı. Ulus Meydanı’nda toplanan vatandaşlar 1. Meclis’ten TBMM’ye kadar olan 3 kilometrelik yolda, 3 kilometre uzunluğunda Türk bayrağı açtı. Ankara Valiliği bu yürüşüşe 400 bin kişinin katıldığını duyurdu.
Anma programları kapsamında akşamın ilk saatlerinden itibaren Kızılay meydanı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde de çok sayıda vatandaş “demokrasi nöbeti” için toplandı. Etkinlikler sabah saatlerine kadar sürdü. .
Yürüyüşe Suriyeli gruplar da katılırken, kafalarına taktıkları bantta “Tek Türkiye” ifadesinin yer alması dikkati çekti.
Şehit annesi bayıldı
AYDIN: Zafer Meydanı’nda toplanan binlerce vatandaş Vali Yavuz Selim Köşger ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu
Atatürk Kent Meydanı’na yürüdü. 15 Temmuz gecesi Muğla’nın Marmaris ilçesinde şehit olan polis Memuru Nedim Cengiz Eker’in hayatını anlatan bir video gösterimi sunuldu. Bu sırada videoyu izleyen şehit polisin annesi Güzel Eker, ağıt yakmaya başladı ve baygınlık geçirdi. Şehit polis memuru Nedim Cengiz Eker’in babası Nihat Eker ise kürsüye çıkarak, “Oğlumun silahı benim cebimde. Onları alnının çatından vurmazsam namerdim. Darbeyi yapabilirlerse bir daha buyursunlar” dedi.
ANTALYA: Valilik öncülüğünde Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü düzenlendi. Binlerce Antalyanın katıldığı yürüyüş Anafartalar Caddesi ve Cumhuriyet Caddesini takiben Cumhuriyet Meydanına kadar sürdü. Meydandaki nöbet de sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti. Burada 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara’da şehit düşen polis memuru Muhammet Oğuz Kılınç’ın annesi Meltem Kılınç da duygu yüklü bir konuşma yaptı.
ISPARTA: Eğirdir ilçesinde kent meydanında bir otomobil tank haline getirildi. Üzerinde “Halkın tankı, daima hazır” yazılarının yer aldığı araç ilgi gördü.
Ağlatan şiir
ADANA: Merkez Park’ta toplanan onbinlerce Adanalı, demokrasi şehitlerini andı. Ankara’da Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda şehit olan ikizler Mehmet ve Ahmet Oruç’un babası Ali Oruç, çocukları için yazdığı ve geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde okuduğu şiir, on binlerce Adanalının yüreğini dağladı. Bazı vatandaşlar, şiirin okunduğu sıra gözyaşlarına hakim olamadı.

Halk ‘Şehitler Makamı’na koştu

Açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki ‘Şehitler Makamı’, ziyaretçi akınına uğruyor. Duygu dolu anların yaşandığı anıta çevre illerden gelenler de vardı. Emre ve Merve Tıraş çifti ise nikah törenine gitmeden önce Şehitler Makamı’nı ziyaret etti. Çift, darbe girişimi gecesinde şehit olanlar için dua ettikten sonra nikaha gitti.

BALIKESİR

Zincirli tepki
Milli İrade Meydanı’ndaki demokrasi nöbetinde 15 Temmuz’da Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekat Merkezi’ne düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Turgut Solak’ın eşi Aynur ile annesi Şeküre ve babası Hayati Solak’ı kürsüye çıktı. Şehit annesi yanında getirdiği poşetten hayvanları bağladığı zincirleri çıkarıp, “Onları bize teslim edin, hayvan zinciri ile bağlayalım. Sopalarla da dürtelim” dedi.

KAHRAMANMARAŞ

105 yaşında nöbette

Büyükşehir Belediyesi demokrasi nöbetine katılan vatandaşlara çorba, çay ve dondurma ikramında bulundu. Nöbet için Türkoğlu ilçesinden oğlu tarafından alana getirilen 105 yaşındaki Zeynep Bekereci’ye vatandaşlar ilgi gösterdi.

İZMİR

İzmir Konak Meydanı dolup taştı

İzmir’de demokrasi nöbetinin adresi Konak Meydanı oldu. Konak Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki konuşmasını kurulan dev ekranlardan izledi. Sezgin Aydın ve Eda Yılmaz çifti de nişan törenlerinin ardından Demokrasi Nöbeti tutmak için Konak Saat Kulesi Meydanı’na gelerek sahneye çıktı ve vatandaşları selamladı.


DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 70 bin kişi


Önceki gün 18.30’da Kayapınar ilçesi Medya Kavşağından Milli Birlik Yürüyüşü başlatıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre yaklaşık 70 bin kişinin katıldığı yürüyüşte vatandaşlar 250 metrelik dev bir Türk Bayrağı taşıdı. Yürüyüşün ardından 15 Temmuz Şehitler Parkı’na gelen vatandaşlar, buradaki demokrasi nöbetine katıldı.


MUĞLA

Marmaris’te 2 bin metrelik bayrak açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’Iın 15 Temmuz gecesi kaldığı ve darbeci askerlerin saldırısında 2 polisin şehit edildiği Grand Yazıcı Turban Otel’in önünde toplanan vatandaşlar, selaların okunmasıyla yürüyüşe geçti. Yaklaşık 2 bin metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla yürüyen kalabalığı otellerinin balkonlarına çıkan turistler de ilgiyle izledi.


Şehit aileleri ve gaziler yamaç paraşütüyle uçtu

Malatya Sportif, Elazığ Sportif ve Tut havacılık kulüpleri, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Beydağı’nda etkinlik düzenledi. Etkinlikte, şehit aileleri ve gaziler, bin 700 metreden yamaç paraşütüyle atladı. Tandem uçuşu gerçekleştiren 35 şehit yakını ve gazi, keyifli anlar yaşadı. l AA