Gündem Demokrasinin ön koşulu basın özgürlüğü

Demokrasinin ön koşulu basın özgürlüğü

04.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir araya gelen gazeteciler, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki alanda toplanan DİSK Basın-İş üyeleri ve bir grup gazeteci, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.

Demokrasinin ön koşulu basın özgürlüğü

“Gazetecilere özgürlük” pankartı ve “Özgür basın, özgür ülke” dövizleri açan grup adına DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren bir basın açıklaması yaptı. Eren’in ardından gazeteci Ceyda Karan basın açıklamasını okudu. Karan, basın özgürlüğünün sadece bir söz ya da istatistik olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Basın özgürlüğü, demokrasi için ön koşul. Bu anlayışla hapishanelerdeki meslektaşlarımıza yönelik tecrit uygulamalarını kabul edilemez bulduğumuzu, hepsinin bir an önce serbest bırakılmasını istediğimizi bir kez daha yineliyoruz.” Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu da tutuklu gazetecilerin cezaevi koşullarına dikkat çekti. Mavioğlu, “Kitap, mektup haklarından yoksun ve tecrit koşullarında tutuluyorlar. Okuma ve yazma hakları ellerinden alındı” dedi.
‘Gazetecilik suç değil’
Uluslararası Af Örgütü, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Şişli Belediyesi’nin de katkılarıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Şişli sınırları içindeki “billboard”lara halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteciler Kadri Gürsel ve Ahmet Şık’ın gözaltına alınırken attıkları tweetlerden oluşan ilanlar verildi. İlanlara, “Onlar son dakikaya kadar haber verdi. Senin onlardan haberin var mı? Gazetecilik suç değildir” yazıldı.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, tutuklu gazetecilerin eşleriyle Silivri’de basın toplantısı düzenledi. Türenç, “Özgür 3 Mayıslarımız da olacak” diyerek tutuklu gazeteciler için özgürlük istedi.

El Cezire Türk kapandı
El Cezire Türk, yayın hayatına son verdiğini duyurdu. Al Jazeera Media Network tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Al Jazeera Media Network’ün yürütmüş olduğu iş gücü optimizasyonunun bir parçası olarak, Al Jazeera Türk Digitalin faaliyetleri 3 Mayıs 2017 tarihi itibariyle sona erecektir. Kararımız, her ne kadar dünya çapında medya endüstrisinde meydana gelen gelişmelerle uyumlu olsa da, alınması zor bir karar olmuştur.”

AF ÖRGÜTÜ’NDEN TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ:

Basına kısıtlama olağan hale geldi


Uluslararası basın ve insan hakları kuruluşları 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bu yıl özellikle Türkiye’de basın mensuplarının durumuna dikkati çekti. Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Türkiye’de tutuklu bulunan bütün gazetecilerin serbest bırakılmasını talep edildi. Açıklamada, dünyanın bir çok ülkesinde basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların günlük hayatın bir parçası haline geldiği belirtilerek, özellikle Türkiye’deki duruma vurgu yapıldı.
Mısır’daki darbe sonrası 400 günü aşkın süre hapiste kalan Peter Greste ve Mohamed Fahmy, Af Örgütü için hazırladıkları yazıda Türk basınında yaşananların tıpkı Mısır’daki durumu andırdığını vurguladı.