Gündem Deniz Patlıcanı nedir?

Deniz Patlıcanı nedir?

28.05.2018 - 11:08 | Son Güncellenme:

Deniz patlıcanı son günlerde yüksek fiyatı sebebiyle konuşulmaya devam ediliyor. Vatandaşın ilgisini çeken deniz patlıcanı nedir? Ne işe yarar?

Deniz Patlıcanı nedir

Deniz Patlıcanı nedir?

Haberin Devamı


Denizin kıyıya yakın bölgesinde yetişen ve bir patlıcana benzeyen deniz ürünü, deniz patlıcanı ve deniz hıyarı olarak bilinmektedir. Omurgasız bir canlı olan deniz patlıcanı, derisi dikenlilerdendir. Yapısında yüksek protein barındırmaktadır. Genellikle 5-25 cm arasında değişen bir boya sahip olan deniz patlıcanının ağız çevresinde ortalama 20-30 duyu ve avlanmaya yarayan dokunaçlar bulunmaktadır. Deniz patlıcanının 900 kadar farklı türü olduğu bilinmektedir. Türlerin neredeyse hepsi tehlikeli anlarda sıvı haline dönüşebilmektedirler. Deniz patlıcanları, denizin sığ yerlerinde genellikle U şeklindeki oyuklarda yaşamaktadırlar.


Deniz Patlıcanı ne işe yarar?


Yüksek proteinli içeriğinden dolayı; spor yapan kişilerin vücut gelişimine yardımcı olduğu, diş eti rahatsızlıklarına, yorgunluğa ve iktidarsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Çin tıbbında sıklıkla kullanılan deniz patlıcanı aynı zamanda pişirilerek gıda olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak kurutularak yenen deniz patlıcanları, çorba olarak da tüketilmektedir. Uzun yıllardır Uzak Doğu yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. İlaç sanayi ile birlikte kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı


Deniz Patlıcanı toplamak yasak mı?


Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır. Uzak Doğu’dan gelen talepler doğrultusunda kaçak olarak deniz patlıcanı toplayan kişiler yakalanmaları hususunda kanunlara göre 1113 TL’lik para cezasına çarptırılmaktadırlar. Eğer ki yakalanıp cezasını ödeyen kişi kaçak bir şekilde deniz patlıcanı avlamaya devam ederse para cezası katlanmaktadır. Günümüzde ise yoğun talep ve yüksek fiyatlar sebebiyle birçok kişi kaçak deniz patlıcanı avı yapmaktadır. Deniz patlıcanları genel olarak Hindistan, Fiji, Papua Yeni Gine, Çin ve Japonya gibi bölgelerde çıkarılmaktadır. Türkiye’de ise Ege Denizi civarı Çeşme-Datça Bölgesi’nde sıklıkla rastlanmaktadır.

Haberin Devamı


Deniz Patlıcanının fiyatı ne kadar?


Avlanılması yasak olan deniz patlıcanına ulaşmak bu sebepten ötürü biraz zordur. Genel olarak her yerde satılmamaktadır. Deniz patlıcanının kilosu başına satış fiyatı 30 dolardan başlamaktadır. Fakat genel olarak 150 dolar civarından satılmaktadır. Türkiye’de deniz patlıcanı tüketmek isteyenler genel olarak Alibaba.com gibi Çin menşeili sitelere başvurmaktadırlar.