Gündem Deprem tanrıçayı yıkamadı

Deprem tanrıçayı yıkamadı

03.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nepal’deki depremden ‘Kumari’ isimli tanrıçanın sağ kurtulduğu açıklanırken ülkenin tarihi mirasının yüzde 90’ının tamamen yıkıldığı ortaya çıktı

Deprem tanrıçayı yıkamadı


Nepal’de 6 bin 621 kişinin ölümüne neden olan 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından kurtarma çalışmaları d evam ederken, Kralın ve Nepal halkının koruyucuyu olarak görülen 9 yaşındaki ‘Kumari’ adlı tanrıçanın depremden sağ olarak kurtulduğu öğrenildi.
Deprem anında ziyaretçiileri kabul eden tanrıçanın, yaşadığı evde sadece küçük çatlaklar oluştuğu, etraftaki diğer evlerin ise büyük bir toz bulutuyla yıkıldığı belirtildi. Küçük kızın ihtiyaçlarıyla ilgilenen Kamal Tara Shakya ismindeki kadın, Tanrıça’nın depremden hiç korkmadığını ifade etti.
Tarihi miras yok oldu
AFP haber ajansına konuşan Shakya, “Deprem başladığı anda onu kucağıma aldım. Ev çok fazla sallanıyordu. Hepimiz onun etrafından toplandık ve dua ettik. Hiç korkmuşa benzemiyordu. Bizi o korudu” dedi.
Tanrıça’nın evi depremi hasarsız atlasa da, Nepal’in tarihi mirası için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Zira ülkedeki en büyük tarihi saraylardan üçünün harabeye döndüğü açıklandı.
Nepal Arkeoloji Dairesi Başkanı Bhesh Narayan Dahal, depremin ‘ülkedeki tarihi mirasın yüzde 90’ı üzerinde yıkıcı etkisi olduğunu’ belirtti. UNESCO’nun Nepal temsilcisi Christian Manhart, Birleşmiş Milletler Kültür Mirası listesinde olup yıkıntıya dönüşen bölgelerde tarihi eserlerin dağılmaması ve alanlara daha da fazla hasar verilmemesi için çalıştıklarını ifade etti.
Artık umut kalmadı
Nepal Hükümeti, yıkıcı deprem sonrası kurtarma çalışmalarına devam edilse de, artık enkaz altından canlı çıkarılma umudunun kalmadığını açıkladı. Son resmi ölü sayısı 6 bin 621 olarak açıklanırken, yaralı sayısı ise 14 bin 23 olarak verildi.
Bakanlık Sözcüsü Laxmi Prasad Dhakal, “Depremin üzerinden bir hafta geçti. Tüm çalışmlarımız sürse de, artık enkazdan calı çıkarabileceğimiz sanmıyorum” dedi.