Gündem Deprem üretebilecek 485 fay tespit edildi!

Deprem üretebilecek 485 fay tespit edildi!

28.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

1.350 kilometrelik Kuzey Anadolu fayı, 580 km’lik Doğu Anadolu fayı ile yay oluştururken, bu yayın uzantısı Hatay’a kadar ulaşıyor. Marmara Denizi’ni ise baştan başa geçen bir aktif fay hattı var...

Deprem üretebilecek  485 fay tespit edildi

AFAD’ın hazırladığı yeni interaktif aktif faylar haritasında, Anadolu’da yay çizen fay hatları dikkati çekiyor. Kuzey Doğu Anadolu’daki fay hatlarını Doğu Anadolu hattıyla birleştiren, oradan Hatay’a inen haritaya göre, Marmara Denizi’ni de baştan başa geçen bir aktif fay hattı bulunuyor.

Haberin Devamı

AFAD’ın haritasına göre yaklaşık bin 350 km. uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayı,
580 km. uzunluğundaki Doğu Anadolu fayı ile yay oluştururken, bu yayın uzantısı ise Hatay’a kadar ulaşıyor. Daha önce depremler yaşanan Erzincan, Tokat, Van, Bolu, Muş gibi kentlerden geçen aktif fayların yanı sıra normalde sarı bölgede yer alan Aksaray, Niğde, Kayseri, Kırıkkale yakınlarında da aktif fay hatları bulunuyor. Aktif fay hatlarının Doğu Anadolu’daki bazı kesişme noktalarını da Erzincan, Pülümür, Bingöl, Lice, Erzurum, Çelikhan, Kemaliye ve Karlıova gibi yerleşim yerleri oluşturuyor.

Marmara’nın tamamı

Güneydoğu’da da Mardin, Diyarbakır, Batman, Birecek gibi yerleşim yerleri daha çok sarı bölgede ve aktif fay hatlarının az olduğu bir alanda yer alırken, Şırnak ve Hakkari’de jeolojik yapının da etkisiyle aktif fay hatları yoğunlaşıyor. Güneyde de Kırıkhan, Hatay, Samandağ hattına kadar ilerleyen aktif fay hattı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Aktif fay hatlarının Kuzey Anadolu uzantısı ise Sakarya, İzmit ve Gölcük üzerinden Marmara Denizi’ne uzanıyor. AFAD’ın yenilenen haritasına göre Marmara Denizi’nde Yalova’nın kuzeyinden ilerleyen aktif fay hattı, kuzeye yakın bir bölgeden karşı yakaya ulaşıyor. Trakya’yı teğet geçen aktif fay hattı, Gökçeada’nın kuzeyine kadar kendini gösteriyor. Ege de aktif fay hatları açısından zengin. Salihli, Denizli, Nazilli, Turgutlu, Simav ve Gediz gibi yerleşim yerlerinde aktif faylar sık sık çakışıyor.

Jeoloji mühendislerinin tespitlerine göre ise alt faylarla birlikte yeni diri fay haritalarından, Türkiye’de orta ve büyük manyitüdlü deprem üretebilecek fay sayısı yaklaşık 485 olarak hesaplanıyor. Yine jeolojik mühendislerinin hesaplarına göre fay yoğunluğu açısından bu rakamlar, Türkiye`nin dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.