Ekonomi Dev projeler yılı: 2017

Dev projeler yılı: 2017

23.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye’nin, bölgesel ve kıtalar arası ticarette bir köprü konumuna gelebilmesi amacıyla yapılması planlanan dev ulaşım projelerine bu yıl başlanması hedefleniyor.

Dev projeler yılı: 2017

AA’nın yaptığı derlemeye göre, “Demir İpek Yolu” olarak da adlandırılan Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Projesi’nin bu yılın ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Bakü - Tiflis - Ceyhan ve Bakü - Tiflis - Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek.

Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ikinci deniz üzerine yapılacak havalimanı olan Rize - Artvin Havalimanı ihalesi, bu yıl içinde tamamlanacak.

Yeni tüp geçit

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde ön yeterlilik alan 6 firma, 15 Şubat’ta mali ve teknik tekliflerini sunacak. 2017 yılında tamamlanması planlanan projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, orta katta geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak.

352 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu’nun ilk etapta Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale bağlantısını sağlayacak 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için 26 Ocak Perşembe günü yapılacak ihalede teklifler alınacak.

Dünyanın “en uzun açıklıklı köprüsü” olma unvanını alacak “1915 Çanakkale Köprüsü” için Anadolu yakasındaki Lapseki’nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisinde ihaleye teklif vermeyi düşünen firma grupları tarafından şimdiden sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başlandı.

Edirne’den Urfa’ya

Türkiye’nin önemli otoyol projelerinin başında gelen Ankara Niğde Otoyolu, Ankara Çevre Otoyolu’nun güneyinde bulunan Gölbaşı ilçesinin batısındaki Hacılar Köyü’nden başlayacak. Otoyol, Niğde-Gölcük Kavşağı’nda ise sona erecek. YİD modeliyle 14 Nisan’da ihale edilecek Ankara-Niğde Otoyol Projesi, 330 kilometrelik otoyolun yapılmasıyla Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de kamuoyuna “çılgın proje” olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi ilgili hazırlıklar tamamlandı, uygulama için gerekli çalışmalar devam ediyor.

İstanbul’a değer katacak proje için yapılan yasal düzenlemeyle kanalın güzergahındaki mera vasfındaki yerler, kamulaştırma bedeli olmadan kullanılabilecek. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak. Kanal İstanbul Projesi’nin iki yakasına toplam 100 bin konut yapılacak. 6 köprünün yer alacağı projenin bitirilmesi için hedeflenen tarih 2023 olarak belirlendi.

Havalimanına metro yolda

Yerli katkının mümkün olduğu kadar yüksek olacağı Türksat 5A ve 5B uydularına ilişkin sözleşmeleri yaparak, işe başlanması hedefleniyor.

İstanbul’un Avrupa yakası Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridindeki 76.5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılan İstanbul Yeni Havalimanında, çalışmalar daha da hızlandırılacak. Havalimanının ilk etabının 26 Şubat 2018’de açılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

“3. Havalimanı Raylı Sistem Hattı Etüd-Proje” işi kapsamında 34 kilometre uzunluğunda Gayrettepe-Yeni Havalimanı ile 31 kilometre uzunluğunda Halkalı-Yeni Havalimanı olmak üzere toplam 65 kilometre olarak planlanan raylı sistem hattının, birinci aşaması olarak belirlenen Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesimine ilişkin projenin ihalesi sonuçlandırıldı.

Yazarlar