Gündem Dev-Yol davası bozuldu

Dev-Yol davası bozuldu

10.07.2009 - 00:12 | Son Güncellenme:

27 yıldır devam eden Dev-Yol davası, “Sanıkların savunma haklarının kısıtlandığı” gerekçesiyle Yargıtay’da bozuldu. Sanık ve yakınları, mahkeme heyetini alkışladı

Dev-Yol davası bozuldu

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 1982’de açılan ve 27 yıldır devam eden Dev-Yol ana davasını, “Sanıkların savunma haklarının kısıtlandığı” gerekçesiyle bozdu. Kararın açıklanmasının ardından duruşmaya katılan 12 sanık ve yakınları, mahkeme heyetini ayakta alkışladı. Sanık avukatlarından Mehdi Bektaş, davanın 12 Eylül 2010’da zamanaşımına gireceğini söyledi. Dava zamanaşımından düşerse sanıklar ceza almadıkları için kamu haklarından men edilmeleri de söz konusu olmayacak.
Yargıtay’daki dünkü karar duruşmasına, 27 yıldır yargılanan 21 sanıktan 12’si ve avukatları katıldı. Duruşmayı, sanıkların dava ile birlikte büyüyen çocukları ile Dev-Yol davasında yargılanan, ancak beraat eden CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat da izledi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bazı sanıkların avukatlarının kararın verildiği duruşmada hazır bulundurulmalarını sağlamadan hüküm kurduğunu, bu durumun sanıkların savunma hakkını kısıtlaması nedeniyle yasaya aykırı olduğunu söyledi.
Ülker, ayrıca yerel mahkemenin kararının ardından vefat eden sanıklardan Osman Nuri Ramazanoğlu hakkındaki davanın düşürülmesi gerektiği için kararın bozulması gerektiğini açıkladı. Ülker’in kararını açıklamasının ardından duruşmaya katılan 12 sanık ve yakınları, mahkeme heyetini uzun süre ayakta alkışlarken, bazı sanık yakınlarının ağladıkları görüldü.

20 müebbet verildi

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, son kararında 20 sanığı müebbet, 2 sanığı 16 yıl 8 ay hapse mahkûm etmişti. Bu sanıklardan Osman Nuri Ramazanoğlu geçen yıl yaşamını yitirmişti. Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava yerel mahkemede yeniden görülecek.
Özpolat, duruşma çıkışında, şunları söyledi: “Dev Yol davası kapsamında 18 yaşında tutuklandım, 92 gün işkencelerle süren bir sorgulamadan geçtim. 5 yıl hapis, 1.5 yıl sürgün cezasına çarptırıldım. Büyük mağduriyetler yaşadık. Kenan Evren isterse 100 yaşında olsun yaptıklarının hesabını vermeli.”