İstanbul Dev zirve İstanbul'da başladı

Dev zirve İstanbul'da başladı

18.11.2015 - 15:21 | Son Güncellenme:

Antalya’da Dünya liderlerinin ağırlandığı G20 zirvesinin ardından İstanbul da Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirve Rusya ve komşuları ile arasındaki istikrar ve Afrika-Avrupa ülkeleri arasındaki enerji kaynaklarının masaya yatırıldığı özel oturumlarla başladı.

Dev zirve İstanbulda başladı

Antalya’da Dünya liderlerinin ağırlandığı G20 zirvesinin ardından İstanbul da Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Zirve Rusya ve komşuları ile arasındaki istikrar ve Afrika-Avrupa ülkeleri arasındaki enerji kaynaklarının masaya yatırıldığı özel oturumlarla başladı.
Dünya enerji rezervleri üzerinde özellikle güvenlik önlemlerine ilişkin oturumların ve iş dünyası ile hükümetler arası ikili diyalogların arttırılmasını hedefleyen zirveye bu yıl 700 kişilik üst düzey katılım söz konusu. G20 Zirvesinin ardından Dünya’da ekonomi, enerji, sosyo-politik ve güvenlik konularındaki sorunlara çözüm arayışı niteliğindeki zirvenin ilk gününde Rusya ve komşuları ile arasındaki istikrar ve Afrika - Avrupa ülkeleri arasındaki enerji kaynaklarının güvenliği ele alındı.
Tarabya Room’da "Rusya ve Komşuları Arasındaki Paradigmalar" başlığı ile düzenlenen ilk oturumun moderatörlüğünü Avrasya Merkezi, Atlantik Konseyi Direktörü John Herbst gerçekleştirdi. Oturumda, Ticari Direktör Vitaly Butenko, Kurucu Direktör Ana Palacio Palacio & Asociados, Atlantik Konseyi Kıdemli Üye Friedbert Pflüger ve Avrasya’da Enerjinin Geleceği Girişimi, Atlantik Konseyi Kıdemli Üye Adnan Vatansever katıldı.

Haberin Devamı


REKOR KATILIM


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 700 devlet, iş dünyası ve sivil toplum yetkilisine ev sahipliği yapan zirvenin Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Direktörü Defne Sadıklar Arslan, ilk gün gerçekleştirilen oturumlarda özellikle G20 dışındaki ülkelerin diplomatik, ekonomik ve sosyal paradigmalarının değerlendirildiğini söyledi. Özellikle jeopolitik konumu açısından kritik noktalarda bulunan ülkeler ve bölgesel güvenliklerine yönelik izlenecek yol haritası hakkında bilgi veren Arslan, “G-20’den sonra uluslararası bir platform. Atlantik Council Amerika’nın bağımsız düşünce kuruluşlarından biri. G-20’de daha çok g-20 ülkeleri yer alıyordu. Belki bu toplantının en önemli taraflarından biri de G-20 dışında kalan bölge ülkelerinin de sesinin çıkacağı bir toplantı olacak. Toplantı sonuçları ve neler başarabileceğimizi merakla bekliyoruz.Bugün farklı oturumlar düzenleniyor. Özellikle jeopolitik problemler ve bölgedeki güvenlik sorunları ele alınacak. Bunlar halledilmeden özellikle enerji gibi büyük altyapı yatırımların hızla yol alması çok zor. Öncelik bu konularda olacak. İkinci aşamada ise hali hazırda devam eden projeler söz konusu. Bunların aha ileriye taşınması, Avrupa’nın ve dünyanın arz güvenliği, petrol fiyatları ve İran’nın piyasaya girmesi yahut Irak gazının ileride piyasaya girmesi nasıl etkileyecek? petrol fiyatlarını ve yatırımlarını nasıl etkileyecek? Bunların hepsi ele alınacak. Oturumlar düzenlenecek ancak esas olan kapılar arkasındaki hükümetler ya da şirketler arası birçok ikili görüşmelere de ev sahipliği yapılacak” dedi.

Haberin Devamı


ZİRVE’NİN TÜRKİYEDEKİ ROLÜ: “TÜRKİYE’NİN SESİ DAHA GÜÇLÜ”


Dünyadaki gelişmelere yönelik Türkiye’nin istikrarlı bir tutum izleyerek uluslararası benzeri platformlarda Türkiye’nin üstlendiği rol açısından sesini güçlü kıldığına dikkat çeken Arslan; “ Türkiye’nin ve İstanbul’un bu kadar önemli bir rolü olmasa İstanbul bu kadar önem merkezi olmasa bu kadar büyük boyutta bir toplantının burada yapılmazdı zaten. Her geçen yıl Türkiye dünyadaki yerini arttırıyor. Hem ekonomik alandaki başarılarını hem de bölgedeki politik gelişmelere karşı takındığı tavırla ilgili. Ama bu yeterli değil ancak bu tür platformlar birçok konunun da gündeme gelmesi ve aynı zamanda Türkiye’nin de sesinin daha güçlü çıkmasına yol açıyor” dedi.