Gündem Devlet kendisi için af yasası hazırlıyor

Devlet kendisi için af yasası hazırlıyor

08.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rödovans ile kiralanan maden ocaklarının af kapsamına alındığı, iş güvenliği yükümlülüklerine uymayan işçinin işten atılmasına olanak sağlayan maddenin de tazminatsız kovulmaların önünü açacağı vurgulandı.

Devlet kendisi için af yasası hazırlıyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) görüşü, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na iletildi. Raporda, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının, iş sağlığı ile ilgili eksiklikleri işverene yazılı bildirmesi, bildirim yapmayan hekim ve uzmanın belgesinin iptal edilmesine yönelik düzenlemenin yanlış olduğu vurgulandı. Raporda, işverene bildirilen eksiklik ve aksaklıkların giderilmediği ve yakın ve hayati tehlike arzetmesi durumunda iş güvenlik uzmanına işi bizzat durdurma yetkisini tanınması gerektiği belirtilerek, “Çünkü, bakanlığa bildirme zorunluluğu esnasında yaşanacak bir kazanın sonuçları ağır olacaktır. İş güvenliği uzmanının durumu bakanlığa bildirmesi yaşanacak iş kazasını kendiliğinden önleyemeyecek ise, iş güvenliği uzmanına yakın ve hayati tehlike olması durumunda bakanlığa bilgi vermesi yanında işi durdurma yetkisi de tanınmalıdır” denildi.
Tazminatsız kovma
Tasarıya göre işveren; iş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen işçilere yazılı hatırlatma yapacak; tekrarı halinde ise sözleşmesini feshedecek. TMMOB raporunda bu maddenin, işçiyi kıdem tazminatsız işten atmanın önünü açacağı vurgulanarak, “İşveren işten çıkarmak istediği her işçiye yazılı olarak bildirim yapıp iş akdini feshedebilir” denildi.
Uzman karmaşası
3 ay içinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirenlere geriye dönük ceza verilmemesini öngören maddenin de af anlamına geldiği savunulan raporda, “Bugüne kadar bu yasanın bizatihi kendisine aykırı hareket eden işyerlerine af getirilmektedir. Bu yasa maddesi hem devlete hem de özel işletmelere af getirmektedir. Devletin kendisine (kamu işyerleri ile rödevans biçiminde kiralanan yani maden ocaklarına) af çıkardığı ilk yasa olsa gerek” denildi. Tasarıda, yapı denetim uzmanlarına iş güvenliği görevi verilmesinin de yanlış olduğu belirtilen raporda, “Yapı denetim uzmanının hem Çalışma Bakanlığı’na hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı sorumlu olması üstlendikleri görevle bağdaşmaz. Yapı denetim uzmanı, yapı denetim şirketinin elemanı olup, işveren adına iş güvenliği görevini üstlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na karşı iş güvenliği uzmanı sıfatıyla sorumlu tutulamaz” ifadesi ile uyarıda bulunuldu.