Gündem DGS tercihleri başladı mı? ÖSYM DGS tercih işlemleri

DGS tercihleri başladı mı? ÖSYM DGS tercih işlemleri

18.09.2017 - 10:34 | Son Güncellenme:

DGS tercih işlemleri için adayların heyecanlı bekleyişi sürüyor. Binlerce adayı yakından ilgilendiren DGS tercih işlemlerine ilişkin henüz ÖSYM tarafından bir açıklama yapılmadı. Peki DGS 2017 tercih işlemleri ne zaman başlayacak?

DGS tercihleri başladı mı ÖSYM DGS tercih işlemleri

DGS soru ve cevapları, 8 Eylül’de adayların erişimine sunuldu. 10 gün süre ile adaylar sınav sorularına bakarak, sınav sonuçları hakkında genel durumlarını gördüler. DGS tercih işlemleri, ÖSYM tarafından 2017 DGS tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla başlayacak. Adaylar tercih süresi içerisinde, değişiklik yapabilecek. Tercih süresi uzatılmayacak.

Haberin Devamı

DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?

DGS tercihleri, adaylar tarafından T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılır. Adaylar 2017 DGS kılavuzunu inceleyerek tercih işlemlerini tamamlayabilir. Tercihler için adaylara 30 tercih hakkı tanınır. Tüm tercihlerin doldurulma zorunluluğu bulunmaz. İşlemlerini tamamlayan adaylar, yazıcıdan tercih listesinin çıktısını alarak saklamalıdır.

Tercihler, kılavuzda yer alan Tablo-1 ve Tablo-2 incelenerek yapılır. Tablo-1’de lisans programlarına ait puan türleri, kodları, kontenjanları, öğretim süreleri ve varsa koşulları bulunur. Tercih listesine eklenecek programa ait koşul varsa, aday tarafından bu koşulun yerine getiriliyor olması gereklidir. Koşullar taşınmadığı halde program listeye eklenirse, ortaya çıkabilecek sorunlar adaylara aittir. Tablo-2’de de lisans programlarının listesi bulunur. Tercih listesinde, adaylar için sıralama önemlidir. Bu nedenle, sıralama en fazla istenilen programdan başlanarak yapılmalıdır. Tercih süresi sona erdikten sonra tercihler için değişiklik yapılamaz.

Haberin Devamı

Tercih işlemleri sona erdikten sonra adayların yerleştirme işlemleri yapılır. Yerleştirme sonuçlarına göre, adayların tercih etmemesi ya da yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için gerekli görülürse ek tercih süreci başlatılır.

DGS YERLEŞTİRME İŞLEMİ

DGS yerleştirme işlemleri, 2017 DGS puanları ve yükseköğretim programlarının kontenjanları göz önüne alınarak bilgisayar ile yapılacak. Programlara yerleştirmede en önemli faktör, puandır. Örneğin; Z programını aday A birinci tercihinde, aday B üçüncü tercihine yazmış olsun. Aday B’nin puanı yüksekse, T programına aday B yerleşir. Aynı program içi tercihte bulunan adayların 2017 DGS puanlarının eşit olması halinde, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana öncelik verilir. Eşitlik devam ederse ÖBP yüksek olana öncelik verilir. Eşitlik yine bozulmazsa tercih sırasına ve ardından adayların doğum tarihlerine bakılarak öncelik verilir.

Haberin Devamı

Sağlık muayenesi, mülakat sınavını kazanamama, bedensel yetersizlik ve intibak eğitiminin olumsuzluğu vb. nedenlerden dolayı programa kaydı yapılmayan öğrenciler, alt tercihlerinden puanlarının yettiği programlara kayıtlar tamamlandıktan sonra ilk bir ay içerisinde ÖSYM Başkanlığı’na yazılı olarak başvururlarsa kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan ya da alt tercihine yerleşemeyen adaylara yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

Yazarlar