Ekonomi Dijital reklamcılığın katkısı 27.5 milyar TL

Dijital reklamcılığın katkısı 27.5 milyar TL

09.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

31 milyon kişinin aktif internet kullanıcısı olduğu Türkiye’de dijital reklamcılığın 2015 yılında 1.26 milyon kişilik istihdam yarattığı ve ekonomiye 27.5 milyar lira katkı sağladığı belirtiliyor

Dijital reklamcılığın  katkısı 27.5 milyar TL

Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun, “Türkiye’de dijital reklamcılık 2015 yılında 1.26 milyonluk istihdam yaratmış ve ekonomiye 27.5 milyar lira katkı sağlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

IAB Türkiye’nin, IPSOS ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nin desteğiyle yürüttüğü Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı Araştırması dijital reklamın ekonomiye katkısını ortaya koydu.

Düzenlenen basın toplantısında dijital reklamların ekonomiye olan katkısını anlatan Kurşun, IAB Türkiye olarak araştırmayı iki yılda bir tekrarlamayı planladıklarını söyledi.

2 kişiden biri erişiyor

Kullanıcı sayısının artmasının dijital platformların reklam mecrası olarak gücünü pekiştirdiğini belirten Kurşun, bunun da yansımalarını dijital reklam yatırımlarında açıkça gördüklerinin alını çizdi. Kurşun, “Avrupa’da 2015 yılında ilk kez dijital reklam yatırımları 30.7 milyar euro’ya ulaşarak televizyonu geride bıraktı” dedi.

Haberin Devamı

Kurşun, yapılan araştımalarda her iki kişiden birinin internete erişebildiğini, Türkiye’de ise ölçümlerin Ekim 2016 raporuna göre 12 yaş üstü 31 milyon aktif internet kullanıcısı olduğunu ifade etti.

Startup’ların geleneksel iş yapma modellerini değiştirdiğini ve dijitale dönüştürdüğünü anlatan Kurşun, “Uber’e baktığımız zaman herhangi bir araca sahip olmadan 50 milyar dolarlık pazar değerine sahip” şeklinde konuştu.

Dijital ekonominin sadece rakamsal büyüklükleriyle değil ekonominin bütünüyle ilgili konumu ile ele alınması gerektiğini ifade eden Kurşun, “Türkiye’de dijital reklamcılık 2015 yılında 1.26 milyonluk istihdam yaratmış ve ekonomiye 27.5 milyar lira katkı sağlamıştır” dedi.

İşletmeleri değiştiriyor

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker ise dijital reklamla tetiklenen dijital ekonomi kavramının işletmelerde köklü değişikliklere yol açacağını vurguladı. Toker, “Veriyi okuyup analiz edebilen, IT ve pazarlama becerilerine sahip gençlere dijital dünyada daha fazla ihtiyaç duyulacaktır” diye konuştu.