Dünya Diplomasi etkisini gösteriyor...

Diplomasi etkisini gösteriyor...

29.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’nın İdlib konusunda Moskova ile bir süredir artırarak sürdürdüğü diplomasi, etkisini gösteriyor. Şam rejiminin, terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD ile yürüttüğü “özerklik” görüşmesini kestiği bildiriliyor.

Diplomasi etkisini gösteriyor...

Suriye rejimi, Rusya ve İran’ın desteğiyle İdlib’e düzenlemeyi planladığı harekâtın hazırlıklarını sürdürürken, Ankara’nın Moskova ve Tahran merkezli sürdürdüğü diplomasi etkisini gösterdi. Şam, terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD ile bir süredir yürüttüğü “özerklik” görüşmesini kesti. İdlib 3 koldan kuşatılırken, Rusya, Akdeniz’e füze ve savaş gemisi sevk etti. TSK ise, ana omurgasını terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) faaliyet gösterdiği Tel Rifat kasabasını da içine alan Şehba sınırına yeni silah ve askeri sevkiyat yaptı.

Haberin Devamı

Esad yönetiminin İdlib’e yönelik harekât hazırlığı nedeniyle harekete geçen Ankara, istediğini elde etmeye başladı. Harekâtın önlenmesine yönelik İran ve Rusya ile sürdürülen diplomatik görüşmelerde büyük ilerleme kaydedildi. 7 Eylül’de üç ülke arasında yapılması beklenen İdlib görüşmeleri öncesi Şam rejimi-PYD yakınlaşmasını yakından izleyen Ankara, Kuzey Suriye’ye, “özerklik” verilmesine yönelik görüşmelerin kesilmesi yönünde Moskova üzerindeki baskıyı artırdı. Şam’daki görüşmeleri yakından izleyen Kürt kaynaklarının iddiasına göre, Moskova yönetimi, Türkiye’nin talebini kabul etti. Şam da, Rusya’nın talebi üzerine PYD ile özerklik görüşmelerini kesti.

Üç koldan tutuldu

İdlib’e harekât yapılıp yapılmayacağına yönelik karar, üç ülke arasında 7 Eylül’de yapılacak nihai görüşme sonrası netlik kazanacak. Ancak rejim ordusu, İran ve Rusya’nın desteğinin yanı sıra Hizbullah ve kendisine bağlı milis kuvvetlerle birlikte İdlib’in üç tarafını kuşattı. İdlib ve çevresinde 20’ye yakın silahlı grup mevzilenmiş durumda. Rus ve İran güçleri de kuşatılan üç bölgede mevzilendi.

Haberin Devamı

Sınır kesimlerinde yer yer çatışmalar sürerken, genel harekât için Moskova’nın talimatı bekleniyor. Şam yönetimi, saldırı pozisyonu alırken, savaş dışı çözüm için Türkiye’nin çabaları sürüyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Rusya ordusunun İdlib’deki silahlı grupların liderleriyle barış anlaşması için görüşme yaptıklarını” söyledi. Şoygu, bu görüşmelerin Suriye’nin Doğu Guta ve Dera bölgelerindeki anlaşmalara benzer bir barışçıl sonuç almayı açıkladıklarını kaydetti.

İdlib’de çatışmasız bir çözüme yönelik tartışma sürerken diğer yandan Rusya’nın bölgeye devasa bir askeri sevkiyat yapması dikkati çekti. Akdeniz’e büyük güç konuşlandıran Rusya, bölgeye Kalibr Cruise füzeleri de taşıyan 10 gemi ve iki denizaltı gönderildi. Bu gemilere yenilerinin katılacağı belirtiliyor. Gönderilen filonun, Suriye ordusunun harekâtını destekleyeceği ileri sürülüyor.

Tel Rifat’a sevkiyat

Öte yandan Afrin sonrası TSK’nın hedefinde olan Şehba bölgesindeki Tel Rifat kasabası ve çevresine yoğun askeri sevkiyat yapılması dikkat çekti. Rusya ile Türkiye arasında bölgenin geleceğine yönelik yapılan görüşmelerinden bugüne kadar bir sonuç elde edilemedi. İdlib konusunda yapılan görüşmelerde iki ülke arasında Tel Rifat konusu da masada bulunuyor. Tel Rifat’a yönelik olası bir harekâta karşı bölgeye son günlerde yoğun askeri sevkiyat yapılması dikkat çekiyor. Kilis’teki sınır karakollarından Tel Rıfat’ın yanı sıra Menbiç bölgesine yönelik askeri sevkiyat da devam ediyor. Tanklar, askeri araçlar, personel sevkiyatı, Öncüpınar sınır kapısı ile Elbeyli ilçesindeki Çobanbey sınır kapısı üzerinden sürüyor.

Yazarlar