Gündem Diren ‘Kuyu’

Diren ‘Kuyu’

15.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beykoz’da artezyen kuyusuna düşen yavru kangal köpeğini kurtarma çalışmalarında 9. gün geride kaldı. Hayvanseverler bölgeye akın ederken ‘Kuyu’ adı verilen minik köpek için Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan uzman ekip geldi...

Diren ‘Kuyu’

İstanbul’da Beykoz’a bağlı Dereseki köyünde kaynak sularının bulunduğu arazide dolaşırken artezyen kuyusuna düşen yavru kangal köpeği kurtarma çalışmasında 9 gün geride kaldı. Yavru köpeğe yiyecek, süt ve su indiren ekiplerin çabaları sosyal medyada yankı uyandırırken, pek çok hayvanseverde kuyunun başında nöbetlerine devam ediyor. 30 santimetre çapında 70 metre derinliğindeki kuyuya düşen köpeği kurtarmak için 9 gündür çabalayan İstanbul İtfaiyesi, AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri, DSİ ve İSKİ’ye bağlı uzman ekiplerin tüm denemeleri olumsuz sonuçlanınca İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural’ın girişimiyle bölgeye Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan uzmanlar geldi.

Haberin Devamı

Diren ‘Kuyu’

Zonguldak’tan ekip geldi

Kural’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ulaşması sonrası maden kazalarında profesyonel kurtarma yapan bir ekip çalışmalara katıldı. Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Tahlisiye ekibi dün kuyunun başına gelerek kurtarma operasyonunu yönetmeye başladı. 1 maden mühendisi 3 uzman kurtarma görevlisinden oluşan ekip, çelik bir halatı elastiki boruların arasından geçirerek köpeği yakalamaya çalıştı. Kement şeklinde bir düğüm atılan çelik halatın yanına yüksek çözünülürlükteki kamera bağlanırken köpeğin kemente girmesi istendi. Yavru kangalın 9 gündür süren çalışmalarla yabancı cisimlerden çok korktuğu gözlenirken, sabırla bekleyen ekipler ise umutlarını yitirmedi.

Haberin Devamı

Çalışmaları yerinde takip eden Hayvan Hakları Konfederasyonu üyesi Barış Şengün, “Gönüllüler ve uzmanlar “Kuyu” adını verdiğimiz kangalı kurtarmak için ellerinden geleni yapıyor. Bana göre dünyaya örnek olacak bir kurtarma çalışması yapılıyor. Her seferinde Kuyu’yu yakalamaya çok yaklaşıyoruz ama korktuğu için geri çekiliyor. Her yöntem denenecek ve onu kurtaracağız” dedi.

‘Heyelan riski var’

Prof. Dr. Orhan Kural da, “Sayın bakanımızın talimatıyla, Türkiye ve dünyaya örnek olan Türkiye Taş Kömürleri Kurumu’nun uzman ekiplerinin çalışmalara katılması çok güzel. Bu köpeğin kurtarılması dünyaya ülkemizden verilecek güzel bir mesaj olacaktır. Örnek bir çalışma gösterilerek herkes elinden geleni yapıyor” değerlendirmesini yaptı.

Çalışmaları yakından takip eden gönüllülerden Ümit Akyüz de; “Köpek yaklaşık 12- 13 gündür bu kuyuda. Biz köpeğin kuyuda olduğunu 9 gün önce öğrendik. 9 gündür de burada bekliyoruz. Mühendisler yapılacak büyük bir çalışmanın göçüğe neden olacağını ve risk taşıdığını söyledi. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek buranın heyelan bölgesi olduğunu söyledi. Bölgenin altı su yatağı olduğundan, farklı bir çalışmada heyelan riski varmış” ifadelerini kullandı.