Gündem Diyarbakır'da terör saldırısı: 1 şehit, 3'ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti 39 yaralı

Diyarbakır'da terör saldırısı: 1 şehit, 3'ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti 39 yaralı

14.01.2016 - 14:53 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Çınar'da 1 polisin şehit olduğu, 5 aylık, 1 yaşında ve 5 yaşında 3 çocuğun da aralarında bulunduğu 5 kişinin can verdiği saldırının detaylar ortaya çıkıyor. Diyarbakır'daki saldırı uzaktan kumandayla mı yapıldı, intihar saldırısı mı sorusuna yanıt aranıyor. Polis eşi Esra Köse Başaran'ın cenazesine bu sabah ulaşıldı. Saldırıda şehit olan polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi'nin 5 aylık kızı da ölenler arasında... Saldırıda Açıkgöz Ailesi'nin de evi çöktü. Baba Lokman Açıkgöz, 1 yaşındaki bebeği Ecrin ve 5 yaşındaki oğlu Sadık Efe hayatlarını kaybetti.

Diyarbakırda terör saldırısı: 1 şehit, 3ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti 39 yaralı

PKK'lı teröristler dün gece Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde İlçe Emniyet Amirliği, Emniyet Lojmanları ve İlçe Jandarma Komutanlığı'na eş zamanlı olarak tahrip gücü çok yüksek bomba yüklü kamyonet, roketatar ve otomatik silahlarla saldırdı. Bir başka PKK'lı grubu da ilçe çıkışında bulunan Jandarma Komutanlığı'na da otomatik silahlarla saldırdı. Emniyet Amirliği ve Emniyet Lojmanlarının iki girişinden, lojman girişi önünde bomba yüklü kamyonetin uzaktan kumandayla infilak ettirilmesiyle birlikte, sarsıntı ve toz bulutuyla ortalık cehenneme döndü.
Saldırıda polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi şehit oldu, aralarında polis eşi ve çocuklarının bulunduğu 5 kişi öldü, 43 kişi yaralandı. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alınırken, saldırganların yakalanması için operasyon başlatıldı. Patlamayla binalar harabeye dönerken, ilçe halkının deprem olduğunu sandığı patlamanın neden olduğu hasarın büyüklüğü gün ağarınca ortaya çıktı.
AÇIKGÖZ AİLESİNİN EVİ ÇÖKTÜ
Patlamada Emniyet Amirliği binası hasar görürken, Emniyet Lojmanları ile yanındaki Açıkgöz Ailesi'ne ait iki katlı evin duvarları yıkıldı. Bazı binalarda yangın çıkarken, bölgedeki bir çok binada da büyük hasar meydana geldi. Patlamanın ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla Emniyet Amirliği ve Emniyet Lojmanlarına ateş açan teröristlere, güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Yaklaşık 40 dakika süren çatışmadan sonra teröristler kaçtı. Ekipler hemen Emniyet Amirliği, Emniyet Lojmanları ile bitişiğinde duvarları yıkılan evde arama- kurtarma çalışması başlattı. İlk anda enkaz altından kurtarılan 6 kişi hemen hastanelere sevk edildi.
ÜÇÜ BEBEK VE ÇOCUK
Arama kurtarma çalışmalarında lojmanlarda şehit polis Mehmet Şenol Çiftçi, 5 aylık kızı Mevlüde İrem Çiftçi'nin cenazelerine ulaşıldı. Lojmanların bitişiğinde duvarları yıkılan evde enkaz altında ölen Lokman Açıkgöz ile oğlu 5 yaşındaki Sadık Efe'nin cansız bedenleri çıkarıldı. Açıkgöz Ailesi'nin ağır yaralı olarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan 1 yaşındaki bebeği Ecrin Açıkgöz ise doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.
FACEBOOK'TAN PAYLAŞMIŞ
Kalleş saldırıda şehit olan polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi'nin bebeği Mevlüde'de de yaşamını yitirdi. Çiftçi, sosyal medyadan büyük kızıyla çekilen fotoğrafını paylaşmıştı.
Diyarbakırda terör saldırısı: 1 şehit, 3ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti 39 yaralı
POLİS EŞİNİN CENAZESİ...
Sabah ilk saatlerinden itibaren olay yerine polis ekipleri detaylı inceleme yaparken, saat 10.00 sıralarında duvarları yıkılan lojmanlardan birinde, polis eşi Esra Köse Başaran'ın cesedine ulaşıldı. Son ulaşılan cesetle birlikte saldırıda ölü sayısı 6'ya çıkarken, yaralananların sayısı da 43 olarak belirtildi. Güne büyük şokla uyanan ilçe halkı ev ve işyerlerindeki hasarları gidermeye çalışırken, teröre de lanet yağdırdı. Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın bir yerde evi hasar gören bir kadın gözyaşlarına boğulurken, yakınları tarafından güçlükle sakinleştirildi.
DBP BİNASI ATEŞE VERİLDİ
PKK'lıların bomba yüklü araçla düzenlediği saldırının ardından Çınar'da gece Demokratik Bölgeler Parti (DBP) ilçe binası kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi. İki katlı binanın altında bulunan Kürdi-Der ve DBP ilçe başkanlığındaki yangın itfaiye tarafından söndürülürken, binanın kullanılamaz hale geldiği ve eşyaların yandığı görüldü.
KUMANDAYLA MI PATLATILDI YOKSA İNTİHAR SALDIRISI MI?
Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, Çınar'a giderek Kaymakam İsmail Şanlı ile birlikte saldırıya uğrayan Emniyet Müdürlüğü ile hasar gören binalarda incelemelerde bulundu. Bomba yüklü kamyonetin uzaktan kumandayla mı infilak ettirildiği yoksa intihar saldırısı mı olduğu konusunda henüz bilgi vermeyen yetkililer, olayın güvenlik kameraları ve ilçedeki mobese kameraları görüntülerinin incelenmesinin ardından durumun kesinleşeceğini söyledi.
CAMİ VE OKULDA DA HASAR VAR
Tahrip gücü çok yüksek patlayıcının infilak ettirilmesiyle yaklaşık 500 uzaklıktaki ev ve işyerinin de camlarını kırıldığı görüldü. Emniyet Müdürlüğü binasına 200 metre uzaklıktaki Yeşil Camisi'nin de bütün camları patlamada kırıldı. Teröristlerin otomatik silahlarla saldırısında cami duvarına çok sayıda kurşun da isabet aldı.
KIYAMETE BENZER BİR PATLAMAYDI, EVDEN ÇIKAMADIK
Patlamanın olduğu yerin tam karşısında bulunan Zübeyde Hanım Ana Okulu'nun da cam ve çerçeveleri tamamen parçalanırken, okulun içerisinde bulunan ve barış sınıfı olan sınıfın da patlamadan büyük hasar gördüğü görüldü.
Olay yeri yakınında oturanlar, "Kıyamete benzer bir patlama oldu. Evlerimizin kapı ve pencereleri yerinden fırladı. Patlamadan sonra yaklaşık 50 dakika süren bir çatışma yaşandı. Gün aydınlana kadar evimizden çıkamadık" dedi.
SESSİZ YÜRÜYÜŞLE PROTESTO
PKK saldırısını protesto etmek için Ak Parti Çınar İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 200 partili yürüyüş yaptı. Parti binasından Emniyet Amirliği önüne kadar sessizce yürüyen gruba hitap eden Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Arzu, "Terör alçak ve kalleş yüzünü gösterdi" dedi. Arzu, şunları söyledi:
"Dün akşam evdeydim emniyet binasının her tarafını alevler sardı. 6 şehit ve 39 yaralı var. İtfaiye zamanında müdahale etseydi ve itfaiye aracında bir merdiven olsaydı, bu vatandaşlarımız ölmemiş olacaktı. Ölenler dumandan zehirlenerek ve ateşte yanarak öldüler. O alçaklara sesleniyorum; 65 yaşındayım, ama 300 yaşında gibiyim. Bu ilçemizi karıştıranlar, dış ülkelerin taşeronlarıdır. Akıttıkları kanda kendileri boğulacaklar. Bedelini kendileri ağır ödeyecek. Kürtlük adı altında çocuk, bebek ve kadınları katlederek bu davayı yürütemezler. Bunlara oy verenlere sesleniyorum; bunların arkasından gitmeyin. Çocukları Avrupa'da okuyor. Ama bizim çocukların gittiği okulları yakıyorlar. Geçmişte yapılan hataları bu masum insanlara mal etmenin anlamı yoktur."
Bu konuşmanın ardından Ak Partili grup sessizce dağıldı.