Diyarbakır ‘Diyarbekir'de İz Bırakanlar' Okuyucuyla Buluştu

‘Diyarbekir'de İz Bırakanlar' Okuyucuyla Buluştu

03.01.2018 - 15:49 | Son Güncellenme:

.

‘Diyarbekirde İz Bırakanlar Okuyucuyla Buluştu

Diyarbakırlı Eğitimci-Yazar İbrahim Evirgen’in “Diyarbekir’de İz Bırakanlar” adlı yeni kitabı okuyucuyla buluştu.
200’e yakın Diyarbakırlı şair, yazar, bilim ve fikir adamı ile birçok kanaat önderinin fotoğrafları ile birlikte biyografilerinin yer aldığı kitap, son yüzyılda kadim kente iz bırakmış şahsiyetlerin hayatlarını anlatıyor.
Tarihçilerin kaydetmedikleri bazı şahsiyetlerin vefat ettikten sonra bile, sevdiklerinin yüreğinde unutulmaz güzelliklerle dolu hatıralar bıraktığını belirten Eğitimci-Yazar İbrahim Evirgen, “Biz de bu kadim kente hizmet etmiş, değerli insanları araştırarak, biyografik bir eserde toplamaya karar verdik. Özellikle hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımız veya herhangi bir eserde yeterince anlatılmayan kişileri yazdık ki bu isimler kaybolmasın tarihe not düşülsün. Unutulmaz hizmetleriyle, örnek alınacak davranışlarıyla, sağlam karakterleriyle, her zaman sevgi ve saygı ile andığımız çoğu rahmete gitmiş, Diyarbekir’de iz bırakan bu kadim kentin asil evlatlarını, bu eserde anlatmaya çalıştık. Her Diyarbakırlının mutlaka kitaplığında bulunması gereken bir eser” dedi.

“Şehirler biraz da insan hikayeleridir”
Şehirlerin, şehrin güzelliğinin yanı sıra acı-tatlı hikayeleriyle birlikte yaşamış ve yaşı kemale ermiş şahsiyetleriyle varlık bulduğunu belirten Evirgen, “Şehirler biraz da insan hikayeleridir. Eğer insana dair hikayeler, şehrin mekanlarıyla buluşamamışsa, o şehri kaba ve fiziki imkanlarıyla anmak veya anlatmak fazla bir anlam ifade etmez. Çünkü şehirler, içinde yaşayan insanları ile hayat bularak güzelleşirler. Ne mutlu ki, Diyarbekir’in böylesine onurlu ve hayatlarını şehirlerin hikayeleri ile buluşturan onursal şahsiyetleri var” diye konuştu.

İbrahim Evirgen kimdir?
1955 yılında Diyarbakır’da doğdu. Yabancı Diller Yüksek Okulunu bitirdikten sonra, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda lisansını tamamladı. 1980 yılında Diyarbakır Lisesinde öğretmenliğe başladı. Çeşitli ortaokul ve liselerde İngilizce öğretmenliği yaptı. 2005 yılında emekli oldu. Bu arada baba mesleği olan gazeteciliğe başladı. Çeşitli yerel ve ulusal gazete ve dergilerde köşe yazarlığı ve araştırma haberciliği yaptı. Diyarbakır’da yayımlanan Yeni Yurt Gazetesi’nde aralıksız olarak 10 yıl Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2014 yılında “Diyarbakır Hatırası” adlı ilk kitabı yayımlandı. Halen Diyarbakır Özel Çözüm Anadolu Lisesi’nde İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Evirgen, evli ve üç çocuk babasıdır.