Ekonomi Doğaltaş ihracatı 5 ayda % 22 arttı

Doğaltaş ihracatı 5 ayda % 22 arttı

28.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

2017’ye hızlı giriş yapan Türk doğal taşı, özellikle kalitesiyle ön plana çıkıyor.

Doğaltaş ihracatı 5 ayda % 22 arttı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, yılın ilk 5 ayında işlenmiş traverten ihracatında yüzde 22 artış yaşandığını kaydetti. Çevik “İşlenmiş travertende ilk 5 ayda yüzde 21.8 artış gösterildi. İşlenmiş mermerde yüzde 4.4’lük bir artış gerçekleşti” dedi.

161 ülkeye mermer

Sektör için daha güçlü bir lobi gerektiğinin altını çizen Çevik, Türk doğal taş sektörünün uzak pazarlarda daha etkili bir şekilde büyümeyi sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Mermerin taşınması zor bir maden olduğuna dikkat çeken Çevik, “Yaklaşık 161 ülkeye mermer ihracatı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de deniz taşımacılığı uygun ancak kara taşımacılığı pahalı. Bu nedenle limanlardan uzak olan bölgelerde yakıt teşviki almak sektöre katkı sağlayacaktır” dedi.

Çevik, en uzak pazarlardan biri olan Avustralya’nın ihracat yapılan ülkeler içinde 10’uncu sırada yer aldığını kaydederek şunları söyledi:

“Türk firmaları, son dönemlerde yöneldikleri uzak pazarlardaki payını arttırmaya devam ediyor. 2 yıldır ucuzlama trendinde olan petrol fiyatlarını fırsata çeviren sektör, traverten ihracatında Amerika, Çin, Kanada, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ilk sıralarda yer alıyor.”