Gündem Doğu’nun yeni cazibe merkezi Siirt olacak

Doğu’nun yeni cazibe merkezi Siirt olacak

19.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siirt’e yatırım fırsatlarının konuşulduğu toplantıya katılan Ak Parti’li Yasin Aktay, “Suriye, Kazakistan, İranlı işadamları yatırım için müracaat ediyor. Bir İranlı yatırımcı, Siirt’te halı dokuma tezgâhı açtı” dedi...

Doğu’nun yeni cazibe merkezi Siirt olacak

Siirtli işadamları, doğup, büyüdükleri memleketlerinin ekonomik kalkınmasına yönelik özel bir organizasyonda bir araya geldi. “Cazibe Merkezi olarak Siirt ve Yatırım Fırsatları” başlıklı toplantı, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde dün İstanbul Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Organizasyona katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, hükümetin Doğu illerini kapsayan cazibe merkezleri projesi hakkında Milliyet’e açıklamalarda bulundu. Toplantıya katılan işadamları ise cazibe merkezleri projesi kapsamında Siirt’in yatırım fırsatlarını ele alarak, neler yapılabileceğini konuştu. Toplantının ilk kez gerçekleştirildiğini dile getiren Prof. Dr. Aktay, şunları söyledi:
23 Doğu ilini kapsıyor
“Hükümetimizin başlattığı cazibe merkezleri programı 23 Doğu ilini kapsıyor. Bu proje yeni bir yatırım hamlesi. Bölgesel gelişme anlamında en yeni ve kapsamlı programı oluşturduk. 4 Eylül 2016’da Başbakanımızın Diyarbakır’da ilan ettiği program, Kalkınma ve Ekonomi Bakanlığı sorumluluğunda devam ediyor. Program, gelişmiş illerimiz ile aralarında refah farkı olan 23 ilin, gelişmişlik ve kalkınmışlık açığını kapatmayı amaçlıyor. Cazibe merkezleri programı aynı zamanda bir yatırım seferberliğinin öncüsü. Söz konusu 23 ilde istihdam ve yatırıma yönelik rakamları yükseltmeye dönük projeler hazırlamış durumdayız. İşsizlik oranları maalesef 23 ilimizde yüzde 20’ler seviyesinde. İşsizlik oranı Siirt’te yüzde 25’lere ulaştı. Bölgemizde istihdamı daha fazla artırmak ve kalkınmışlık açığını gidermek doğrultusunda soluksuz çalışıyoruz. Bu kapsamda yatırımcılardan başvurular gelmeye başladı bile. Program kapsamında, yatırımcılara uygun krediler, gümrük vergilerinden muaf tutulma, istihdam edilecek insanların İŞKUR tarafından eğitilmesi, faiz indirimleri gibi birçok kolaylık sağlayacağız. 23 Doğu ilinde asgari 2 milyon liralık yatırım ve 30 kişi istihdam etmek şartıyla her yatırımcımız bu teşviklerden yararlanacak.”
1200 yatırım talebi
“Şehrimiz hem fıstık üretimi, hem de tarımsal üretim anlamında çok cazip imkanlara sahip. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, yeni bilimsel verilerin kullanıldığı fıstıkçılık üretimleri hızla geliştirilebilir. Fıstık üretim kapasitesi son 10 yıllık dönemde 10 kat artmış durumda. Türkiye’deki toplam fıstık üretim payında şehrimizin ciddi payı var. Bu alanda neredeyse ikinci büyük üreticiyiz. Siirt, dokumacılık, battaniyecilik, tiftikçilik ve bal üretiminde de öne çıkan bir bölge. Siirt bir sanayi şehri değil. Ancak küçük ölçekli sanayinin oluşması için imkanlarımız mevcut. Lojistik problemlerin çözülmesi amacıyla hızla yolların yapıldığı bir süreçten geçiyoruz. Özellikle tekstil sektöründe ucuz iş gücüne sahip olmak Siirt’in en önemli imkanlarından. Cazibe merkezleri programı başladığından itibaren, iş dünyasından bu denli rağbet beklemiyorduk. Şimdiye kadar program kapsamında 1200 yatırım ile 19.6 milyar liralık destek talebi geldi.”
“Suriye, Kazakistan, İranlı işadamları bile yatırım için müracaat ediyor. Cazibe merkezlerini dünya duydu. Yabancı sermaye için de teşviklerimiz var. Bir İranlı yatırımcı, Siirt’te halı üretmek için dokuma tezgahı açmış durumda. İranlı yatırımcı, 20-30 kişilik istihdam kadrosu oluşturmuş durumda. İstanbul’da en az 400 bin Siirtli yaşıyor. Hemşehrilerimizin kadim kentimize sahip çıkacaklarına inanıcım tam. Terörü neredeyse bölge gündeminden çıkarmış durumdayız. Bu meseleyi ilk kez kökünden çözüyoruz. Halkla problemi olmayan, gündelik yaşamı etkilemeyen bir mücadele yürütüyoruz. Siirt, terörün yoğun olduğu zamanlarda bile, bölgede dağ gibi güvenli bir ada olmuştur. Kentimiz terör riskinden muaf bir bölge. Şimdiye kadar yapılan yatırım başvuru miktarı hükümetin hedeflerinin çok ötesinde. Bu kadar büyük rağbeti biz bile beklemiyorduk.”
‘Yatırım sizden, koruma bizden’
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise şunları söyledi:
“Siirt kadim, ancak ekonomik açıdan geri kalmış bir şehir. Maalesef 81 vilayet arasında kalkınmışlık seviyesi olarak 77’inci sıradayız. Kentteki işsizlik oranı yüzde 24.5 seviyesinde. Neredeyse her 4 kişiden 1’i işsiz. Kent nüfusu 322 bine ulaştı.
Bu nüfusun 180 bini çalışabilir durumda. Kamu dışında çalışabilen kişi sayısı 15 bin civarında. Bu rakam kamuda çalışanlarla aynı oranda. Yani Siirt’teki en büyük işveren kamu. Genç nüfusun iş hayatına katılması gerekiyor.
Şehrimizde 21 teknik meslek lise var. Bu okulların sayısı her geçen gün artıyor. Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarına bakınca maalesef Siirt’te 12 ay boyunca çalışan sadece 3 işletme var. Proje aşamasında 5-6 işletme söz konusu. OSB’nin yüzde 80’i boş durumda. Buralar Siirtli işadamlarımız bekliyor. Bu toplantıyı çok önemsiyorum. Bugün Siirt, İstanbul’dan daha güvenli bir şehir. OSB’nin güvenliğini 24 saat koruyacağımızı, gerekirse karakol kuracağımızın sözünü veriyorum. Yatırımları artırmak sizden, 24 saat korumak bizden.”

Doğu’nun yeni cazibe merkezi Siirt olacak


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, hükümetin Doğu illerini kapsayan cazibe merkezleri projesi hakkında Milliyet’e açıklamalarda bulundu. DAĞHAN KOZANOĞLU Milliyet