Gündem Anne-babalara büyük müjde

Anne-babalara büyük müjde

15.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğum yapan anne veya baba ilköğretim çağına kadar kısa süreli çalışma talebinde bulunabilecek. İşveren talebi geçerli fesih nedeni sayamayacak.. Yönetmelik taslağına göre eşi çalışan kadın veya erkek işçi ile memur, birinci doğumda 60, ikincide 120, sonrakilerde 180 gün “yarı zamanlı” çalışabilecek.

Anne-babalara büyük müjde

Doğum yapan anne veya eşi, çocuğu ilköğretim çağına gelene kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. Özel hastanelerdeki hekimler de doğum sonrası ya da izin sonrası kısmi çalışma kapsamına alınabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Sureli (Part-Time) Çalışmalar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda son aşamaya gelindi.

Haberin Devamı

6 ay ücretsiz izin

Taslağa göre, doğum yapan anne veya eşi, çocuğu ilköğretim çağına gelene kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. Çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar çalışan anne-babadan biri, işverenine herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebini iletecek. Talep, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işverence karşılanacak.

İşveren tarafından süresi içinde cevap verilmeyen talep, işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanacak. İşveren anne veya babanın bu talebini geçerli fesih nedeni sayamayacak.

Yönetmelik taslağına göre, kadın işçinin doğum öncesi sekiz hafta ve doğum sonrası sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık analık izninin bitiminde, isteğe bağlı kullandığı 6 aya kadar ücretsiz iznin bitiminde, kadın veya erkek işçinin istekleri halinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izninin bitiminden sonra, kısmı çalışma talebinde bulunulabilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca, 6 aya kadar ücretsiz izin süresi kesilerek de talepte bulunulabilecek. Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak. Ancak, ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavi gerektiren bir hastalığının bulunması, çocuğun velayetinin mahkemece eşlerden birine verilmesi durumlarında, bu şart aranmayacak.