Mersin DOKTORLAR İLK KEZ 3 GÜN BOYUNCA İŞ BIRAKACAK

DOKTORLAR İLK KEZ 3 GÜN BOYUNCA İŞ BIRAKACAK

14.05.2015 - 15:02 | Son Güncellenme:

.

DOKTORLAR İLK KEZ 3 GÜN BOYUNCA İŞ BIRAKACAK

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa kamu sendikacılığı adına 3 gün, cumartesi nöbet eylemini de kattığımızda 4 gün iş bırakma kararı aldık” dedi.
Mersin Tabip Odası, Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Aile Hekimleri Derneği üyesi doktorlar, 20-21-22 Mayıs 2015 tarihlerinde 3 gün boyunca iş bırakma kararı aldı. Doktorlar, konuya ilişkin olarak Mersin Tabip Odası’nda basın açıklaması yaptı. Aile Hekimleri Derneği Başkanı Şen, Denizli’de çalışan bir doktorun sosyal medya üzerinden paylaştığı bir yazı yüzünden yaşadığı soruna değinerek, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa kamu sendikacılığı adına 3 gün, cumartesi nöbet eylemini de kattığımızda 4 gün iş bırakma kararı aldık. İş bırakma kararı alan, sorumluluğunun bilincinde, oluşturulmak istenen kölelik düzenine hayır diyen tüm sendika, dernek ve meslek odalarını tebrik ediyoruz” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın, nisan ayında yayınladığı yönetmelik değişikliğini eleştiren Şen, “Aile hekimliği çalışanları olarak amacımız ve çalışma prensibimiz her zaman daha iyi bir aile hekimliği uygulaması olmuştur. Meslek etik ilkelere saygılı, iş güvencesi ve gelecek kaygısı olmayan bir aile hekimliği uygulaması içindir mücadelemiz. Artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu.
“AİLE HEKİMLİĞİ ARTIK KAOS HALİNİ ALDI”
Aile hekimliğinin artık kaos halini aldığını öne süren Şen, Türkiye’nin her ilinde, hatta her ilçesinde farklı uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Şen, “Mahkeme kararını tanıyan iller, tanımayan iller, başına buyruk adeta bir işletme yönetir gibi ’ben böyle istiyorum’ diyen müdürler var. Hukuksuz olarak çıkarılan yasa, torba yasa, yönetmelik ve genelgeler, iş güvencesiz, görev tanımı yapılmadan muğlak ifadelerle keyfiyetle yürütülmeye çalışılan sağlık hizmetleri, her geçen gün artan iş yükü ve özlük hak kayıplarımız var” ifadelerini kulandı.
Birinci Basamak Sağlık Hizmeti kurgusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Şen, doktorların taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
“Aile Hekimliği uygulama ve ücret yönetmeliği geri çekilmelidir. Toplum sağlığı ve bağlı birimler yönetmeliği geri çekilmelidir. Özlük haklarımız Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun olarak kanunla belirlenmeli ve keyfi uygulamalara son verilmelidir. İnsanlık dışı entegre sağlık hizmeti adı altında yapılan eziyete son verilmelidir. Bir ekip olarak çalıştığımız aile sağlığı çalışanlarının özlük hakları iyileştirilmelidir. Hukuksuz gerekçelerle açılan tüm soruşturmalar geri çekilmeli ve verilen cezalar iptal edilmelidir. Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Nöbet uygulamalarına derhal son verilmelidir.”
Doktorlar basın açıklamasından sonra 20-21-22 Mayıs günleri ile 23 Mayıs Cumartesi nöbeti de dahil olmak üzere iş bırakacaklarını duyurdular.