Gündem Doktorları hayrete düşürdü neredeyse bir bebek büyüklüğünde!

Doktorları hayrete düşürdü neredeyse bir bebek büyüklüğünde!

05.12.2017 - 21:25 | Son Güncellenme:

Şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma  şikayetiyle hastaneye başvuran 49 yaşındaki diyaliz hastası Bekir Karaçam'ın,  kist nedeniyle 43 santimetre ve 2,5 kilogram ağırlığa ulaşan böbreği ameliyatla  alındı.

Doktorları hayrete düşürdü neredeyse bir bebek büyüklüğünde

13 yıldır böbrek hastası olan Karaçam, böbreklerinde oluşan kistler nedeniyle zor zamanlar yaşamaya başladı. Böbrek nakli olmak için sırada beklerken, geçmeyen karın ağrıları üzerine hastaneye başvuran Karaçam'ın, neredeyse yeni doğan bir bebek boyutuna ulaşan böbreği doktorları da hayrete düşürdü.

Haberin Devamı

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Karaçam, 2004'te böbrek rahatsızlığı teşhisi konulduğunu ifade ederek, iki yıldır diyalize girdiğini söyledi. Böbreklerinde genetik bir rahatsızlıktan dolayı kistler oluştuğunu, bunun da böbreğinde büyümeye neden olduğunu dile getiren Karaçam, "Aşırı derece büyüdüğü için mide ve bağırsağım çalışamaz hale geldi. Nefes alamıyordum. Ameliyat olalı bir hafta oldu, şu an çok rahatım. Bir böbreğimi aldılar diğer böbreğimde de kist var, onu da takip ediyorlar." dedi.

"Böbreğimin büyük olduğunu hissediyordum"

Karaçam, böbreğindeki kisti gördüğünde çok şaşırmadığını dile getirerek, "Sağ böbreğimdeki kist de ona yakın. Resimde baktığımda 43 santim olduğunu söylediler. Çıkan büyüklüğe şaşırmadım çünkü elimle ne kadar büyük olduğunu hissediyordum. Son 3-4 aydır çok sıkıntı veriyordu. Tahliller yapıldı ve ameliyat olmam gerektiği söylendi." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Diyalize girmeyi sürdüreceğini ifade eden Karaçam, nakil için de sıra beklediğini söyledi. Ameliyata girmeden bir gün önce kendisine uygun böbrek çıkmasına rağmen ameliyat sebebiyle nakil olamadığını dile getiren Karaçam, umudunu kaybetmediğini belirterek, organ bağışı çağrısında bulundu.


Doktorları hayrete düşürdü neredeyse bir bebek büyüklüğünde

"Büyük bir kitle böbrek olarak çıktı"

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Selahattin Bedir de hastanın yaşadığı rahatsızlık nedeniyle karnında büyük kitleler oluştuğunu ifade ederek, "İki böbreği de 10 senedir takipte. Her iki böbreği de oldukça büyümüş durumdaydı. Hasta diyalize giriyor ancak böbrek nakli adayı fakat böbreği yerleştirecek bir alan karın içinde bulunmadığı için böbreklerden birini almak zorundaydık." dedi.

Bedir, "Oldukça büyük bir kitle böbrek olarak çıktı, 43 santim civarında. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de böyle bir vaka yok. Bu kadar büyük bir kitle böbrek görmedik. Şu anda hastamızın durumu iyi." ifadesini kullandı.

Hastanın ailesinde de böbrek rahatsızlığının olduğunu aktaran Prof. Dr. Bedir, aile fertlerinin de yakın takipte olduğunu söyledi. Bedir, hasta iyileştikten sonra uygun donör çıkması halinde böbrek naklinin gerçekleşebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı