Ekonomi Dolar daha ne kadar düşer

Dolar daha ne kadar düşer

26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolar, 3.94 TL’den 3.55’e kadar geriledi. Dolar orta ve uzun vadede çıkış eğiliminde. Ancak 3.54’ün kırılması halinde önce 3.50, sonra 3.30’a doğru kademeli düşüş gelir. Bunun olabilmesi ise 7 kritere bağlı

Dolar daha  ne kadar düşer

Dolar/TL kuru 3.60 seviyesindeki güçlü desteğinin altına kayarak hafta içerisinde 3.5561 TL’ye kadar geriledi. Ancak 3.5561 seviyesinden yeniden tepki alımı geldi. Peki dolar kurunda 3.50 görülecek mi? Önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izlenecek?
1- Doların TL karşısındaki seyrinde ana etken doların küresel piyasalardaki yönü. Küresel piyasalardaki seyir ise FED’in faiz artırımını ne zaman yapacağı ile yakından ilgili bulunuyor. Mart ayında faiz artışına piyasalarda şu anda yüzde 30 ila 40 arasında bir olasılık veriliyor. Bu da kurun yukarı hareketini sınırlıyor.
2- Merkez Bankası’nın atacağı adımlar dolar/TL kuru için önemli. Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklenmiyor. Bu durum aynı zamanda fiyatların içerisinde. Mart ayındaki FED faiz toplantısına kadar sıkı para politikası duruşundan taviz verilmemesi dolar kurundaki yukarı hareketleri baskılayacak, mevcut seviyelerin kalıcı olmasını sağlayacaktır.
3-Enflasyon oranların seyri dolar/TL kur hareketi için önemli. Önümüzdeki hafta Türkiye’de açıklanacak olan şubat ayı enflasyonu izlenecek.

Dolar daha  ne kadar düşer


4- 28 Şubat’ta Trump konuşma yapacak. Konuşmasının ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili olması öngörülüyor. Var olan beklentilerin ne düzeyde karşılanacağı ise merak konusu. Trump kabinesi içerisinde güçlü dolara ilişkin farklı görüşler bulunuyor. Bu nedenle ABD kaynaklı gelişmeler ve hükümet kanadından gelen açıklamalar dolar kurunun hareketini etkileyecek.
5- Dolar kurunda 3.94 seviyesinden başlayan gerilemede, güçlü destek seviyesi 3.54’te bulunuyor. Kur ise henüz 3.60’lı seviyelerde. Aşağı doğru desteklerin test edilebilmesi için 3.54’ün aşağı kırılması gerekiyor. Bu seviyelerin altına inmesi halinde önce 3.50 sonra da 3.30’a doğru kademeli düşüş yaşanır.

Dolar daha  ne kadar düşer


6- Dolar kuru orta ve uzun vadede çıkış eğiliminde. Ancak bu yükseliş eğilimi içerisinde zaman zaman düzeltmeler yaşanıyor. Şu anda bu düzeltmenin içerisinde bulunuyor. Dolar kurunda önümüzdeki dönemde aşağı doğru yaşanabilecek düşüşler alım fırsatı oluşturacaktır.
7- 16 Nisan referandumu dolar/TL’de dalgalanmaya neden olabilir. Fakat bu geçici bir hareket olacaktır.

Yüksek getirisi olan hisseler

BIST 100 Endeksi’nin yılbaşından bu yana getirisi yüzde 12.95 seviyesinde bulunuyor. Bu süre zarfında hisse senedine yatırım yapanlar rahat bir nefes aldı. Dolar kurunun 3,60 seviyesinin altına gerilemesi de borsadaki hareketi destekledi. Hisse senetlerine ilgi devam ediyor. Hali hazırda borsada güçlü direnç seviyeleri test ediliyor. Bu da elbette tedirginliğe neden oluyor. Ancak psikolojik direnç seviyesi haline gelen 88.000-90.000 aralığının aşılması Borsa İstanbul’da alımların güçlenmesini sağlayacak. İşte bu ortamda kurumsal yatırımcıların en fazla otomotiv hisselerine yatırım yaptığını görüyoruz. Yatırım ortaklıkları, yatırım fonları ve emeklilik fonlarının portföylerinde otomotiv hisselerinin diğer hisselere göre daha fazla öne çıktığı gözlenmekte. Kurumsal yatırımcıların portföyünde bulunan ve son 10 yılda senelik ortalama yüzde 10’un üzerinde kazandıran 13 hisse senedinden 4 tanesi otomotiv sektöründe bulunuyor.
Bu firmalar Türkiye’nin öncü şirketleri arasında yer alıyor. Otokar, Türk Traktör, Ford Otosan ve Tofaş Otomotiv kurumsal yatırımcıların topladığı getirisi yüksek hisseler arasında bulunuyor. Bu hisse senetlerinin tercih edilmesinin nedeni satış gelirlerini artırmaya devam etmeleri. İşte bu nedenle kurumsal yatırımcıların da tercihlerinde öne çıkmaktalar.
Ata GMYO Tat Gıda, Pınar Et ve Un, Pınar Süt, yıllık getirileri yüzde 10’un üzerinde olan şirketler.

BORSADA KÂR SATIŞLARI GELEBİLİR

Borsa endeksi 88.258 seviyesinde. Endeks hafta içerisinde 89.583’ün üzerine çıkmayı başaramadı. Yükselişte zorlanma gözlenirken sıkışma yaşanmaya başladı. Endeks, 90.000’deki kritik direnç seviyesini aşmadan önce kâr satışlarının etkisini hissettirmesi şaşırtmamalı. Böylesi bir durum, endeksin 750 ile 2000 puan arasında geri çekilmesine neden olacaktır.
Borsa İstanbul’da TL bazlı grafiklerde oluşan büyük üçgen görünümünden yukarı doğru hareket, endeksin yeni zirveler test etmesini sağlayacaktır. Ancak bundan önce görülebilecek bir satış dalgası özellikle küçük yatırımcıların türbülans yaşamasının sebebi olacaktır. Bu nedenle hareketleri biraz daha temkinli izlemekte fayda var. Borsada oluşabilecek bir satış dalgası büyük yükseliş öncesi son aşağı hareket olabilir.