Ekonomi Doların küresel düşüşü sürüyor

Doların küresel düşüşü sürüyor

23.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelişmekte olan ülke para birimleri geçen hafta ABD’de artan siyasi belirsizliklerin küresel risk iştahının azaltmasıyla baskı altında kalırken aynı etken doların küresel bazda sert değer kaybına neden olarak dolar/TL’nin dün aşağı yönlü bir seyir izlemesine neden oldu.

Doların küresel düşüşü sürüyor

Dolar, Washington’da devam eden ve ABD’nin ekonomi politikalarına olan güvenin eksilmesine yol açan siyasi kriz nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

3.56 TL’ye geriledi

Doların 6 büyük para birimine karşı seyrini gösteren dolar endeksi, 11 Mayıs’ta 100 seviyesine oldukça yakın seyrederken kısa sürede 97 seviyesinin altına inerek doların sert bir değer kaybı yaşadığına işaret etti.

Dolar endeksi yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesinde seyrederken benzer şekilde euro/dolar paritesi de dün 6.5 ayın zirvesi olan 1.1263 seviyesini test etti. Euro/dolar paritesindeki yükselişte Almanya Başbakanı Angela Merkel’in euro para birimini “çok zayıf” sözleriyle yorumlaması da etkili oldu.

Reuters’a konuşan bankacılar bu gelişmelerle henüz fiyatlamaların net olarak yapılamadığını belirtiyorlar.
Türkiye piyasalarının son olarak işlem gördüğü 18 Mayıs günü dolar/TL ABD’ye ilişkin siyasi endişelerle 3.6415’e kadar yükseldikten sonra 3.61 civarında günü tamamlamıştı. Dolar/TL dün güne 3.58 civarında başladıktan sonra gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izleyerek 3.56 civarına geriledi.