Gündem Domuz gribinde ‘ölüm’ sıçraması

Domuz gribinde ‘ölüm’ sıçraması

24.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Müezzinoğlu, geçen hafta 11 cana mal olan domuz gribi ölümlerinde sayının 30’a çıktığını açıkladı, kafalar karıştı. Bakanlık, “1 haftada 19 kişi ölmedi” diyerek artışı teşhis sürecine bağladı

Domuz gribinde ‘ölüm’ sıçraması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısına ilişkin düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin H1N1 virüsüne bağlı ölümlere ilişkin sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu, hastanelerde günlük ortalama 60 hastayı yatarak tedavi ettiklerini belirterek, “Son iki gündür bu yatışlarda da düşüş başladı. O pik dönemi bitti ve inişe geçti” diye konuştu. Bu dönemde yatan hastalarla ilgili eczanelerde ilaç bulunamadığını ifade eden Müezzinoğlu, “Bu gibi durumla karşılaşılmaması için 250 bin kutu ilacın hastanelere gönderildi” dedi. Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
366 domuz giribi
“Grip salgını dolayısıyla toplam kaybedilen vaka sayısı bugün itibarıyla 39’dur. 4 bin 300 grip şüphesiyle tetkik yaptığımız vakalardan 366’sında H1N1 grip virüsü teşhis edildi. Bu 366 H1N1 virüsünün dışında da H3N2 virüsü, influenza B virüsü teşhis ettiklerimiz var. Ölen vakalardan 5 tanesi influenza B virüsü teşhisiyle, 4 tanesi H3N2 virüsü nedeniyle ve 30 tanesi de H1N1 virüsü teşhisiyle. Ama bu vakalar yalnız grip enfeksiyonu nedeniyle kaybedilmiş vakalar değildir. Bir kısmında kronik akciğer hastalığı olan, bir kısmında böbrek yetmezliği, bir kısmında karaciğer yetmezliği ve bunların üzerine ilave bir gribal enfeksiyon nedeniyle kaybettiğimiz vakalar bugün itibariyle 39’dur.”
Kafalar karıştı
Bakanın bu sözleri, akıllara Müsteşar Eyüp Gümüş’ün “11 kişi domuz gribinden öldü” haberini getirdi. Sadece 1 hafta sonra Müezzinoğlu’nun domuz gribinden ölen sayısını 30 olarak açıklaması, “1 haftada 19 kişi domuz gribinden öldü” yorumlarına neden oldu. Ancak bakanlık, artıyın, numunelerin illerden Ankara’daki Hıfzısıhha’ya gönderilmesi, bu numunelerin incelenmesi ve kesin teşhis konulması sürecinden kaynaklandığı bildirdi.
Türkiye’de salgın yok
Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de şu anda bir grip salgınının olmadığını vurguladı. Kara, “Türkiye’de bu yıl Avrupa’ya göre daha fazla domuz gribi vakası var. Domuz gribinin bizde fazla seyretmesinin nedeni Türkiye’nin iklim yapısı ve geçiş ülkesi olmasından kaynaklanıyor” dedi.