Ekonomi Dönemsel değil anlık denetim

Dönemsel değil anlık denetim

03.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın elektrik dağıtım alanında daha önce açıkladığı “vatandaş memnuniyeti öncelikli dönem”, denetim alanına genişliyor. Yeni yayınlanan yönetmelik ile, TEDAŞ, dağıtım şirketlerini dönemsel değil anlık denetleyecek.

Dönemsel değil anlık denetim

Altyapı yatırım planlamaları da kontrol edilecek ve vatandaşlardan gelen şikayetlerin çözümüne yönelik yatırımlar önceliklendirilecek.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalar kapsamında bakanlığa bağlı birimler önce denetimleri inceledi. Denetim Heyetlerinde görev yapan personelden, elektrik dağıtım şirketlerinden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından; uygulamada karşılaşılan sorunlar, tespitler bakanlığa iletildi. Albayrak’ın talimatı ile başlayan çalışma sonucunda, denetimlerde ve yönetmelikte tespit edilen eksikliklerin giderilerek güncel koşullara ve vatandaş memnuniyeti öncelikli yeni dönem kriterlerine göre yeniden düzenlenmesi kararı verildi. Dün resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile yeni denetim süreci başlatıldı.

Anında izleme

Elektrik Dağıtım lisansı sahibi şirketlerin faaliyetleri, sadece yılın belli zamanlarında yerinde yapılan denetimlerle denetleniyordu. Bu durum eksiklerin tespit edilmesi ve vatandaş şikayetlerinin anında çözülmesi için yeterli görülmedi.

Haberin Devamı

Bu yöntem yerine; anlık, gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Özellikle Dağıtım şirketlerinin arıza yönetim veya çağrı merkezleri sistemlerine bakanlık yetkilileri bağlantı kurulabilecek, bu sistemleri takip edebilecek. Böylece, arıza ve diğer müşteri talepleriyle ilgili durumlar takip edilerek aksayan durumlarda gerekli müdahale ve ikazlar ivedilikle yapılabilecek. Örneğin bir yerde bir arıza yada bir vatandaş şikayeti ile ilgili sonuçların zamanında neden yapılmadığı anında denetime tabi olacak.

Şikayetlere öncelik hakkı

“Dağıtım altyapısı yenileme yatırımları” da vatandaş memnuniyetine göre önceliklendiriliyor. Toplamda 18 milyar TL’lik yatırımda öncelik artık en fazla şikayet gelen ve vatandaşı en fazla etkileyen arızaların olacak. Dağıtım şirketlerinin yapmayı planladıkları yatırımların arıza sayı ve süresini azaltıp azaltmayacağı, yeni bağlantı taleplerinin karşılanmasına imkan sağlayıp sağlamayacağı, daha kaliteli bir dağıtım hizmeti sunumuna vesile olup olmayacağına dikkat edilerek verimsiz yatırım yapılmasının önüne geçilecek.

Yeni yönetmelikle, Dağıtım şirketlerinin Lisanssız elektrik üretimine ilişkin iş ve işlemlerinde her talep sahibine karşı adil, eşit ve mevzuata uygun hareket edip etmediği de denetlenecek.