Antalya Dösiad'dan Romanya Çıkarması

Dösiad'dan Romanya Çıkarması

29.09.2017 - 13:24 | Son Güncellenme:

.

Dösiaddan Romanya Çıkarması

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), Bükreş’te yapılan 3’üncü Romanya-Türkiye Ekonomik ve Ticari İlişkilerin Geliştirilmesi Paneli’ne katıldı. Panelde konuşan DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, “Ziyaretin Türk-Romen dostluğu ve kardeşliğinin gelişmesine ve ticaretimizin artmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.
DÖSİAD, Romanya’nın başkenti Bükreş’te Ekonomi Bakanlığı, Bükreş Büyükelçiliği, Türk İşadamları Derneği (TİAD), DÖSİAD, Romanya İş Çevresi, Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı ile Romanya Sanayi ve Ticaret Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde katıldı.
Türkiye-Romanya Ekonomik ve Ticari İlişkileri Geliştirme panelinde konuşan DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, “Derneğimizin dış ülkelerde gerçekleştirdiği İş Forumları serisine nihayet çok istediğimiz Romanya’yı da dahil etmiş bulunuyoruz. Hepimizin bildiği gibi Türkiye ile Romanya arasında kökleri yüzlerce yıllık tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri bağlar bulunmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkiler yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde üst düzeyde sürdürülmektedir. Özellikle 2011 Aralık ayında imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi’yle ilişkilerimiz daha da güçlenmiş, yakın siyasi diyalogumuz ve dostane ilişkilerimiz, karşılıklı üst düzey ziyaret trafiğimize de yansımış, işbirliğimiz hemen her alanda güçlenerek büyümüştür. Biz işadamları derneğiyiz. Buraya ticari ilişkilerimizi geliştirmek, yeni iş alanlarının ilk adımlarını atmak, karşılıklı yeni iş olanakları için el sıkışmak adına geldik. Romanya bizim için çok değerli. Bu kısa ziyaretimizin her alanda Türk-Romen dostluğu ve kardeşliğinin gelişmesi, ticaretimizin artmasına vesile olmasını diliyor, siz kardeşlerimizi Türkiye’de, Antalya’da ağırlamaktan da memnun olacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.
“Potansiyeli harekete geçirme zamanı”
Panelin ilk bölümünde moderatörlük yapan Romanya Ticaret Odası Başkan Danışmanı Lazer Comanescu, “Bugün bu panele katılımın yüksekliğini görünce bunu geleneksel hale getirmeliyiz diye düşünüyorum. İki ülke arasındaki bu dev potansiyeli harekete geçirme zamanı gelmiştir” dedi.
“10 milyar hedefine ulaşmalıyız”
Son günlerde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde bir düşüşün olduğunu ifade eden Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. Ertaş, “İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Romanya hükümetinin de istekli olduğunu belirtti. Bu ilişkinin teminatı burada bulunan işadamlarıdır” diye konuştu.
“Her türlü yardıma hazırız”
İki ülke arasında mevcut müthiş bir potansiyelin olduğuna dikkat çeken Romanya İş Çevresi, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Harry-Ilan Laufen, “Bugünden itibaren sizler ve hükümetler tarafından inanıyorum ki büyük ticari işbirliği adımları atılacaktır. Bizler, bakanlık olarak her türlü yardıma hazırız. Bunun yanı sıra kültürel ilişkilerimizi de geliştirmek zorundayız. Bizim Tük işadamları ile ilişkimiz diğer ülkelere de model olması açısından önemlidir. Yeni bir protokol ile Ticaret Odalarını destekleme kararı aldık. Destek için tüm bürokratik engelleri ortadan kaldırıyoruz. Bu arada hükümet olarak yeni bir dizi kanun düzenlemeleri yaptık. Mülkiyet hakkındaki vergiler kaldırıldı. KDV düştü. Küçük şirketler için 500 bin Avro’nun altındaki gelir vergisini yüzde 1’e düşürdük. Bu da ülkemizi yatırım için çekici hale getirdi. Mevzuat avantajlı hale geldi” dedi.
“Romanya Türk dostudur’
Türk Ticaret Müşaviri Mükerrem Aksoy ise şunları dile getirdi:
“Pazarı sürdürülebilir kılmak için önlemler alınmalı. Büyük yatırım alanları var. Bu ülkeye AB ülkesi olduğu için yatırım yapıyorlar. Çünkü buraya yatırım yapıldığında AB pazarına girmiş oluyorsunuz. Ortaklıklar ilerlediği takdirde AB üyesi ülkeler hem ortaklarınız hem de partnerleriniz olacaktır. Romanya pazarında Köstence Limanı ile tüm Avrupa ülkelerine ulaşan artı işgücü vardır. Ayrıca Romanya Türk dostudur. Bu da işbirliği için çok önemli.”
“Döşemealtı halısı hediye edildi”
Romanya -Türkiye Ekonomik Ticari ilişkilerin Geliştirilmesi Paneli’nin ardından DÖSİAD heyetindeki işadamları ile Romanya işadamları arasında ikili görüşmelere geçildi. DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer panel sonrası Romanya İş Çevresi, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Harry-Han Laufen’e Döşemealtı halısı hediye etti.
“Bükreş Büyükelçisi ziyaret edildi”
Öte yandan Bükreş İş Formu için Romanya’ya giden DÖSİAD üyeleri, Türkiye Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ı makamında ziyaret etti
Romanya’da çok büyük firmalar olduğunu ve bu firmalar içerisinde önemli Türk şirketlerin de bulunduğunu belirten Ertaş, “Romanya, 90’lı yıllardan itibaren ekonomik sıkıntılar çeken bir ülke. Bu süreçte Türkler buraya önemli ölçüde yerleşmiş. Çok şükür ilişkilerimizde bir sıkıntı yok. Ticari ilişkilerimizde biraz gerileme oldu ancak bu Türkiye’den kaynaklı değil. Romanya’nın ithalatında bir düşüş söz konusu. Nasipse bu yıl tekrar artıya geçeceğiz. Türkler burayı seviyor. Ancak Türkiye ile olan ilişkilerde hiçbir sıkıntı yok. Ümit ediyorum ki DÖSİAD’ın bu ziyareti ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
“Karşılıklı işbirliği istiyoruz”
DÖSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Gencer, Ertaş’a, DÖSİAD ile ilgili bilgi verdi. 7 yıllık bir kuruluş olduklarını aktaran Gencer, “Artımız sanayinin kalbinin bölgemizde atıyor olması. Organize sanayi bölgesi bizim bulunduğumuz ilçede. Sadece bölgemizi değil Tüm Antalya’yı kapsayan bir örgüt durumundayız. İşadamlarımız son dönemde inanılmaz bir vize engeliyle karşı karşıya. O yüzden sayısal olarak az kaldık bu seyahatte. Romanya’ya gelmeyi Bükreş’i ziyaret etmeyi uzun yıllardır planlıyorduk. Büyükelçimizin de destekleriyle burada düzenleyecek olduğumuz sempozyumla karşılıklı işbirlikleri oluşturulabilirse hem ülkemize hem bölgemize hem de işadamlarımıza katkımız olur diye düşünüyoruz” dedi.

Yazarlar