Ankara Dsi'den Çanakkale'ye İki Müjde

Dsi'den Çanakkale'ye İki Müjde

10.11.2017 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

Dsiden Çanakkaleye İki Müjde

ÇANAKKALE (AA) - DSİ Genel Müdürü Murat Acu, kurumlarının Çanakkale'ye yaptığı yarımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya devam ettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, DSİ olarak yaptıkları yatırımlarla vatandaşların içme ve kullanma suyunu temin ederek, derelerdeki taşkın riskini azaltmayı sürdürdüklerini anlattı.

Çanakkale'de tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su ile yapılar olduğunu belirten Murat Acu, "DSİ olarak son 14 yılda Çanakkale ilimizde Ayvacık, Eceabat ve Gelibolu ilçeleri ile Evreşe beldesine yıllık 10,28 milyon metreküplük içme suyu sağladık. 15 baraj ve 7 gölet inşa ettik. 407 bin 240 dekar araziyi sulamaya açtık, çiftçilerimize yıllık 264 milyon lira zirai gelir artışı sağladık ve 33 derenin ıslahını tamamladık." değerlendirmesinde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen "GÖLSU" projesi kapsamında Çanakkale'nin de nasibini aldığını vurgulayan Acu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"DSİ olarak Çanakkale ilimizde iki projeyi daha tamamlamanın mutluluğunu yaşamaktayız. Çanakkale Bayramiç Zeytinli Barajı ve Sulaması ile Yenice Torhasan Göleti ve Sulaması inşaatlarımız tamamlanmıştır. Çanakkale Bayramiç Zeytinli Barajı ve Sulaması işi kapsamında 5 bin 40 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup projenin tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 3 milyon 306 bin 240 lira katkı sağlanması hedeflenmektedir. Çanakkale Yenice Torhasan Göleti ve Sulaması işi kapsamında da bin 270 dekar zirai arazi sulanacak olup 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 1 milyon 319 bin 530 lira zirai gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir."

Kurum olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadın tarımsal üretimi arttırıp tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayinin ham madde ihtiyacını temin etmek olduğuna işaret eden Acu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."