Gündem Dumansız köye fındık hediyesi

Dumansız köye fındık hediyesi

22.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin sigara içilmeyen tek yerleşim yeri Yozgat’ın Haydarbeyli köyünde, köylülere fındık hediye edildi. Sigarayı bırakan köylüler, göğüs hastalıklarının tarihe karıştığını söyledi

Dumansız köye fındık hediyesi

Kendiliğinden gelişen bir davranış yöntemiyle 22 yıl içinde Türkiye’nin sigara içilmeyen tek yerleşim yeri özelliğini kazanan Yozgat merkeze bağlı Haydarbeyli köyü ilgi odağı olmaya devam ediyor. Büyüklerinin aldığı kararı yıllar içinde uygulayan gençlerin de sigarayı bırakmasıyla 120 haneli köy, Yozgat’ın da en az hastaneye giden insanlarının yaşadığı yerine dönüştü. Köyde kimse sigara içmezken, köylüler özellikle yaz aylarında gelen gurbetçi akrabalarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmesi için çabalıyorlar.

Haberin Devamı

Köylülere alkış

Sigaranın bırakılması için mücadele eden Yeşilay’ın sürekli ilgi odağındaki köyün son misafirleri, Almanya Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Şaşmaz ve Sarıay Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural oldu.

Çoğu Türk üyelerden oluşan Almanya Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Şaşmaz, memleketi Ordu’dan sigara içmeyen köylülere hediye getirdi. Her aileye yarım kilo fındık yağı ile bir kilo fındık getiren Şaşmaz, “Amacımız insanları, sağlığın düşmanı sigaradan uzak tutmak. Yapmak istediğimizi başaran bu köyü kutluyoruz. Doğallığın artması için her evde tavuk beslenmesini önerdik. Organik tarımı artıracak adımlar da atılırsa bu köy dünyanın ilgisini çekecektir. Her yeri dumansız hava sahası olan bu köyde taze meyvelerden yapılacak meyve suları çok güzel olur” dedi. Sigara başta olmak üzere her türlü bağımlılıkla mücadele eden Sarıay Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ise, “Bu tür yerleşim alanlarının çoğalması toplumsal sağlığımız için çok önemli. Sigaranın sebep olduğu hastalıkların bilincindeki köy halkını yürekten kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kural, köy kütüphanesine gezi kitaplarını hediye etti.

‘Hastaneye gitmiyoruz’

Haydarbeyli köyünün muhtarı Adem Yapar, “60 haneli köyümüzde yaşayan 174 kişi sigara kullanmıyor. Son 5 yıldır kimse sigara içmiyor. Köyümüzdeki 15 çocuk da büyüklerinden görmediği için bu alışkanlığı edinmeyecek. Ben 16 yıl içtikten sonra bırakmayı başarmıştım. Türkiye’nin her yerinden ilgi görmek bizi mutlu ediyor. Hastaneye gitme oranımız düştü, hepimiz sağlıklıyız. Göğüs hastalığı görülmez oldu” dedi.