Gündem Dünya jinekologlarına Türk hocadan canlı ders

Dünya jinekologlarına Türk hocadan canlı ders

30.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Göbek deliğinden rahim alma operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Şendağ’ın yaptığı ameliyatı Lizbon’daki kongrede 500 uzman izledi...

Dünya jinekologlarına Türk hocadan canlı ders

Dünyada bir ilke imza atarak Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nde bir kadın hastanın rahimini önceki gün laparoskopik cerrahi (göbek çukurundan izsiz kapalı ameliyat) ile alan Prof Dr. Fatih Şendağ’ın yaptığı operasyon, dünya üzerindeki meslektaşlarınca izlendi.

Haberin Devamı

Lizbon’da düzenlenen ve çeşitli ülkelerden 500 jinekoloji uzmanının katıldığı kongreye canlı bağlanan Prof. Dr. Şendağ, bir yandan operasyonu yaparken, diğer yandan da jinekologlara yöntemi anlattı. Portekiz Lizbon’da büyük ilgi gören operasyonun sona ermesiyle Şendağ’a tebrik yağdı.


Uzay teknolojisi

Birçok uluslar arası konferansta yer alan Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, kongreye davet edilen tek Türk jinekoloğu olduğunu belirterek şunları söyledi:

Son yıllarda laparoskopik yani kapalı ameliyat tekniklerinde önemli gelişmeler oldu. Tek delikten operasyonlar başladı. Türkiye’de ve dünyada ilk kez tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu ben yaptım. Lizbon’a da bunun tekniğini gösterdim. Kapalı ameliyat tekniğinde ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha kısa süre hastanede kalış, daha kozmetik ve daha erken işe dönüş söz konusudur. Dolayısıyla hastaya çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Klasik laparoskopik operasyonda 3-4 delik söz konusu iken bu yeni teknikle sadece göbek çukurundan girilerek ameliyatlar sayesinde karında başka bir kesi olmaksızın yara izsiz ameliyat yapılıyor. Ayrıca bu ameliyatlar artık uzay teknolojisi olarak kabul edilen robotik cerrahi ile yapılmaya başlandı.”

Haberin Devamı

Kadın hastanın karnında miyomlar olduğu ve uzun süreli ilaç tedavisine cevap vermemesi nedeniyle bu operasyonun gerçekleştirildiği belirtilirken, operasyonun ardından hastanın dün sabah saatlerinde taburcu edildiği öğrenildi.