Dünya 007 James Bond’u zaman değiştirdi

007 James Bond’u zaman değiştirdi

15.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akademik bir araştırma, dünya sinemasında “çapkın” biri olarak da tanımlanan ünlü ajan karakteri 007 James Bond’un zamanla değişerek kadın haklarına daha saygılı bir hale geldiğini gösterdi

007 James Bond’u zaman değiştirdi

DIŞ HABERLER - Hollanda’da Utrecht Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, “çapkınlığıyla” da tanınan ünlü film karakteri “İngiliz ajan 007 James Bond”un kadın haklarının gelişmesiyle ve ünlülerin tacizlerinin ifşa edilmesiyle başlayan “Me Too” hareketinin etkisiyle artık kadınlara daha “saygılı” olduğunu ortaya çıkardı. Utrecht Üniversitesi’nden Dr. Richard Zegers, araştırması için Ekim ayında vizyona giren son James Bond filmi olan “Ölmek İçin Zaman Yok”tan önceki 24 Bond filmini inceledi. Buna göre, ilki 1962’de “Dr. No” adıyla vizyona giren Bond serisindeki 24 filmde ünlü ajan, 2.3 buluşmada kadınları karizmasıyla, yakışıklılığıyla etkiledi. Söz konusu filmlerde James Bond karakterinin karşısına çıkan kadınların yüzde 27.8’inden fazlası, ilk tanışmada ajanın cazibesine yenik düşerek onunla ilişki yaşadı. Bu gruptakilerle ilk sohbet ile ilişki yaşama arasında sarf edilen cümle sayısı 7 - 8’i geçmedi. Araştırmaya göre, 007, bir içkinin hazırlanması için gerekenden daha kısa süre içinde kadınları “baştan çıkardı”.

Haberin Devamı

25’incide dostluk kurdu

Ama eleştirmenler 25’inci James Bond filmi “Ölmek İçin Zaman Yok”ta bu durumun değiştiğini ve Daniel Craig’in canlandırdığı 007’nin çekici kadın meslektaşlarıyla ilişki yaşamaya çalışmak yerine onlarla profesyonelce el sıkışıp, dostluk kurduğuna dikkati çekti. Eleştirmenler, kadın haklarına saygılı sinema anlayışının Bond’u dönüştürdüğünü söyledi. “Ölmek İçin Zaman Yok”un yönetmeni Cary Fukunaga da Sean Connery’nin 1966 - 1972 yılları arasında 6 kez canlandırdığı Bond’un “tecavüzcü” olduğunu belirterek seriyle ilgili günah çıkarmıştı. 1965 yapımı “Yıldırım Harekâtı” filminde Bond’un “Patrica Fearing” karakterine tecavüz ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu aktaran yönetmen, kendisinin çekeceği Bond filminde kadınlara daha saygılı bir bakış açısı olacağını söylemişti.

Haberin Devamı

‘Geçmiş de sorgulanmalı’

Geçtiğimiz günlerde vizyona giren James Bond serisinden “Ölmek İçin Zaman Yok”ta beşinci ve son kez ünlü ajanı canlandıran Daniel Craig de karakterin kadın haklarına duyarlı olması gerektiğine dikkati çekmişti. 53 yaşındaki İngiliz oyuncu, 25’inci Bond filminin vizyona girmesinden önce verdiği röportajda, karakterinin “zamana uyum sağlaması gerektiğini” ve “eski James Bond filmlerinin sorgulanabilir temaları” olduğunu dile getirmişti.