Dünya 1 ay insani ateşkes

1 ay insani ateşkes

25.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’dan tıbbi tahliyelerin yapılabilmesi için BMGK’de bir ay insani ateşkes kararı alındı.

1 ay insani ateşkes

Suriye’de milyonlarca kişiye insanı yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısını içeren tasarı New York’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta bölgesine yönelik hava saldırıları dün de devam etti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün yaptığı açıklamada, geçtiğimiz pazar gününden itibaren bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 474’e ulaştığını duyurdu. Bölgede milyonlarca kişiye insanı yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısını içeren tasarı New York’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oy birliğine sunuldu. Tasarı, İsveç ve BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlandı. Oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların “güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir” bir şekilde ulaştırılabilmesi ve “durumu ağır hasta ve yaralıların” tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan “gecikmeden” çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi. Kararda kuşatma altındaki Doğu Guta, Yarmuk, Fua ve Kefraya’daki kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunuldu. Doğu Guta ve Yarmuk rejim kuşatması, Fua ve Kefraya muhaliflerin kuşatması altında bulunuyor.

Haberin Devamı

Daha önce ertelenmişti

1 ay insani ateşkes

Tasarının kabul edilmesi için yürütülen görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığı için oylama ertelenmişti. Tasarının oylanması kapalı kapılar ardında tüm gün süren pazarlıklar nedeniyle birkaç kez tehir edildi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’yı oylamayı geciktirmekle suçlayarak, “Güvenlik Konseyi oylama üzerinde uzlaşana dek kaç insan daha ölecek? Suriye halkı bekleyemez” ifadelerini kullandı. Kuveyt’in BM Temsilcisi Mansur El Uteybi ise, metin taslağıyla ilgili bir uzlaşıya varılamadığını ancak sonuca “yakın olduklarını” belirtti. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesinin tasarıda bazı değişiklikler yapılmasını önerdiğini söylemişti.