Dünya 100 dolara can pazarı

100 dolara can pazarı

07.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

100 dolara can pazarı

100 dolara can pazarı


M. Şirin Aydın - Ahmeda


       Rus saldırısından kaçarak Türkiye'ye girmek isteyen, ancak sınır kapılarının kapanması nedeniyle Gürcistan'da beklemek zorunda kalan dört bine yakın Çeçen mülteci korku dolu günler yaşıyor.
       Tiflis'e 215 kilometre uzaklıktaki Ahmeda ilçesine bağlı Duyuz köyünde bekleyen Çeçenler, ülkelerinden Gürcistan'a geçmek için 100 (yaklaşık 48 milyon lira) dolar ödediklerini belirterek, "Bu parayı bulamayan ya Rus askerlerine teslim ediliyor ya da öldürülüyor. Çeçenistan'da herkes, 100 doların peşine düştü. Yaşamak, 100 doların ucunda" dedi.
       Türkiye'ye geçmek için konvoylar halinde 15 gün önce ülkelerinden ayrılan ancak Gürcistan'ın izin vermemesi üzerine Duyuz köyüne yerleşen 4 bin Çeçen, yaşam mücadelesi veriyor. Elektriğin olmadığı köyde, her evde ortalama 10 - 15 Çeçen misafir olarak kalıyor. Yiyecek ve içecek sıkıntısı had safhaya ulaştığı köyde, dört kişi bir yatakta uyumaya çalışıyor.
       Çeçenler, Ruslar'ın 24 Ekim'de Grozni'ye saldırdığını, alış veriş ve pazar yerleriyle mescit ve hastaneleri bombaladığını, 280 kişinin öldüğünü söyledi. Rus saldırılarının şiddetlenmesinin ardından ülkeden göçün hızlandığını belirten mülteciler yaşadıklarını şöyle anlattı:
       "Gürcistan'dan geçerek Türkiye'ye gelmeyi amaçlıyorduk. Ancak Rusya'nın baskısı nedeniyle Gürcistan bize kapılarını kapattı. Gürcü askerlere 100 dolar rüşvet verip bu ülkeye girdik. Ancak parası olmayan ya Rus askerlerine teslim ediliyor ya da öldürülüyor. Sadece çocuk ve yaşlılara geçişte kolaylık sağlandı. Şu anda can güvenliğimiz yok."
       Çeçenistan'ın Tiflis Büyükelçisi Aldamov Vezir de, tek umutlarının Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Rusya saldırıyor, suçu Çeçenistan'a yüklüyor. Bizi dünyaya karşı terörist olarak gösteriyorlar. Yeni doğan çocuklar terörist olur mu? Çocukları öldüren, terörist Rusya'dır" dedi.
       Şu ana kadar Türkiye'den beş bin dolarlık battaniye ve altı bin dolarlık konserve yardımı aldıklarını kaydeden Vezir, "Ruslar ise bize kendi ülkemizde kaçak muamelesi yapıyor. Gürcistan, kapılarını yüzümüze kapatmış, Ruslar da toplandığımız bölgeyi çok iyi bildiği için rahatça gelip insanlarımızı öldürebilir. Şu anda bütün köylerimizde, her yerde saldırı var" dedi.