Dünya 3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu! Ortalığı karıştıran 'hamaklı kedi'

3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu! Ortalığı karıştıran 'hamaklı kedi'

13.06.2023 - 06:27 | Son Güncellenme:

Gemilerin olmazsa olmazları arasında dürbünler, tüfekler ve gıda depoları vardı. Alman savaş gemisi Bismarck'ta ise durum biraz daha farklıydı. 'Oscar' adlı bir kedi, İkinci Dünya Savaşı sırasında geminin demirbaşlarındandı. İşte tam 3 gemi batıran 'hamaklı kedi'nin yaşadıkları ve ardındaki gerçek.

3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu Ortalığı karıştıran hamaklı kedi

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek - Denizciler için yolculuk öncesi gemide bulunması gereken malzemeler hayati önem taşıyor. Tek bir malzemenin eksikliği bile denizcilerin ciddi problemlerle burun buruna gelmesine sebep olabiliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman savaş gemisi Bismarck'ta görev yapan denizciler için ise bu malzeme listesinde şaşırtıcı bir detay daha vardı. Adı Oscar olan sevimli bir kedi, savaş sırasında Bismarck'ın demirbaşlarından biriydi! Gemilerde fare yakalamak gibi görevleri olan diğer kedilere göre Oscar'ın önemli bir farkı vardı. Kendisi için hazırlanan özel hamakta uyuyan Oscar, içinde bulunduğu tüm gemilerin batmasıyla tanınan, sevimli olduğu kadar sıra dışı özelliklere sahipti.

Haberin Devamı

3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu Ortalığı karıştıran hamaklı kedi

100 DAKİKA SONRA BATTI

Bismarck ve kardeş gemisi DKM Tirpitz, Almanya tarafından o güne kadar inşa edilmiş Avrupa'nın en büyük savaş gemileriydi. Bismarck, 8 aylık kariyeri boyunca çok önemli operasyon girişimlerinde görev yaptı. Bu sırada gemide fareleri ve zararlı böcekleri yakalamakla görevli isim ise siyah-beyaz tüyleriyle herkesi kendine hayran bırakan Oscar adındaki kediden başkası değildi. 

'Man Overboard' (Denize Adam Düştü) acil durum alarmının harflerle ifadesi 'O' harfiydi. Alarmı sembolize etmesi için geminin siyah beyaz kedisine ise 'Oscar' adı verilmişti.

Kısa kariyerinde çok yara alan Bismarck'ı batıran son saldırı üç aşamada tamamlanmıştı. 26 Mayıs’ta günün son saatlerinde ilk saldırı geldi. Uçak gemisi Ark Royal'den yükselen İngiliz bombardıman uçaklarının hava saldırıları sonucu Bismarck'ın dümen dişlisi devre dışı kaldı, dümenleri dönüş pozisyonunda sıkıştı ve böylece zırhlının kaçması engellendi. Bismarck ve mürettebat artık çaresizce geminin batacağını kabullenmişti. Gecenin ilerleyen saatlerinde ikinci saldırı Bismarck'ın İngiliz muhripleri tarafından taciz edilmesiyle başladı. Burada gemiye hiçbir ciddi hasar verilmedi. Bismarck için son saldırı ise 27 Mayıs sabahında İngiliz zırhlıları King George V ve Rodney'in kruvazörler tarafından desteklenen saldırısıydı. 100 dakika süren muharebeden sonra Bismarck battı.

Haberin Devamı

GEMİNİN KADERİ TITANIC GİBİYİDİ

Alman zırhlısı, 27 Mayıs 1941’de karanlık sulara gömüldü. Bismarck'ın enkazı batışından 48 yıl sonra, 8 Haziran 1989'da RMS Titanic’in bulmaktan sorumlu deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulundu. Ballard daha sonra, gemi enkazının soyulmasını önlemek için enkazın tam yerini bir sır olarak sakladı. Bismarck tam 2 bin 200 kişiye mezar olmuştu. Geminin anıt mezar olarak enkazın korunmasına karar verildi.

3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu Ortalığı karıştıran hamaklı kedi

Binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan Bismarck saldırısından sonra Oscar’ın yeni görev yeri HMS Cossack gemisiydi. 1941'de doğan ve henüz yavru bir kediyken denizlerdeki maceralarına başlayan Oscar, daha 1 yaşını doldurmadan ikinci bir gemiyle sefere çıktı. Gemi, Cebelitarık'tan Büyük Britanya'ya giden bir konvoya eşlik ediyordu.

Cossack, 23 Ekim 1941'de Alman denizaltısı U-563 tarafından atılan bir torpidoyla ciddi bir hasar aldı. 4 gün dayandıktan sonra 27 Ekim 1941’de batan gemide 159 kişi hayatını kaybederken kazadan kurtulan Oscar, Cebelitarık'ta bir denizcilik tesisine getirilmişti.

Haberin Devamı

Birçok kişi gemi kedisinin 9 canından 2'sini yitirdiğini düşünüyordu. Ancak onun için bu ne ilk ne de son oldu.

SON GEMİDEN DE KURTULDU AMA...

Oscar, yani yeni yuvasında alacağı ismiyle 'Batmayan Sam', son görev yeri HMS Ark Royal’de bir kez daha maceraya başladı. Ancak bu gemide de deniz kedisini iyi şeyler beklemiyordu. 'Batmayan Sam', Cebelitarık’ta geçirdiği 15 gün sonunda, HMS Ark Royal ile 14 Kasım 1941'de Malta'dan dönerken, gemi bir U-81 tarafından torpillendi. Ark Royal'i çekmek için de girişimlerde bulunulsa da Cebelitarık'taki, akıntılar tüm çabaları boşa çıkardı. Gemi yavaş bir hızla battığı için mürettebattan 1 kişi dışında Sam de dâhil olmak üzere herkes kurtarıldı. Bu denizcilik macerası artık Sam’in uğursuz olarak görülmesine ve onun bir daha hiçbir gemiye alınmamasına sebep oldu.

3 gemi batırdı, hepsinden kurtuldu Ortalığı karıştıran hamaklı kedi

ÖLÜMÜNDEN SONRA O İDDİA ORTAYA ATILDI

Sam önce Cebelitarık Valisi'nin ofislerine transfer edildi. Ardından Birleşik Krallık'a gönderildi ve savaşın geri kalanında Kuzey İrlanda'daki Belfast'ta 'Denizciler Evi' olarak adlandırılan bir denizci evinde yaşadı. Sam 1955'te 14 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Ancak ölümü ardından bazı denizcilik tarihçileri, Sam ve Oscar’ın aynı kedi olmadığına dair düşüncelerini basınla paylaştı. Greenwich Ulusal Denizcilik Müzesi bünyesinde bulunan, Sam adında iki farklı deniz kedisine ait portre bu konuyla ilgili tartışmaları güçlendirdi. Yine de genel kanı Sam ve Oscar'ın aynı kedi olduğu yönünde.